Sylwestrowe przekąski – zaskocz znajomych!
2 min readNie każdy spędza Sylwestra na balu czy w klubie. Niektórzy zostają w domu w gronie najbliższych znajomych. Nie znaczy to jednak, że będzie nudno, a już na pewno nie na talerzach! Przedstawiamy sylwestrowe przekąski, którymi możesz pozytywnie zaskoczyć przyjaciół.
Roladki z nadzieniem
Składniki:
30 dag szynki konserwowej
mały słoiczek chrzanu
10 jajek
sól
Do dekoracji:
szczypiorek
gałązki koperku
pomidor
ogórek
Przygotowanie:
Jajka gotujemy na twardo. Rozdrabniamy i mieszamy z chrzanem. Przyprawiamy solą. Na plastry szynki nakładamy masę, zwijamy w roladki. Układamy na półmisek. Dekorujemy.
Rolada łososiowo – serowa
Składniki:
20 dag wędzonego łososia w plastrach
15 dag twarogu
serek topiony
szczypiorek
natka pietruszki
sól
pieprz
ząbek czosnku
Przygotowanie:
Ser biały i topiony miksujemy na krem, dodajemy roztarty ząbek czosnku oraz drobno siekamy szczypiorek oraz natkę pietruszki. Doprawiamy solą i pieprzem. Płaty łososia układamy na desce tak,by zachodziły jeden na drugi i tworzymy prostokąt. Wyrównujemy brzegi. Kremem serowym smarujemy płaty łososia, obcięte skrawki wykorzystujemy układając na kremie. Następnie ciasno zwijamy w rulon i wstawiamy do lodówki na 3 godziny. Przed podaniem, kroimy ostrym nożem w plastry średniej grubości. Rolady możemy podawać na bagietce.
Kuleczki z mozzarellą
40 dag mięsa mielonego
jajko
2-3 łyżki bułki tartej
bułka tarta do panierowania
125 g sera mozzarella
oliwki
ząbek czosnku
sól
pieprz
tłuszcz do smażenia
Przygotowanie:
Mięso mielone mieszamy z jajkiem, bułką tartą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem i przyprawami. Mozzarellę kroimy w kostki o boku około 1 cm. Formujemy z mięsa kulki, wkładając w ich środek kostki mozzarelli. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy około 3 min na złoto. Po usmażeniu przekładamy kulki na ręcznik papierowy, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Następnie nabijamy je na wykałaczki z mozzarellą. Wedle uznania, do kompozycji można dołożyć np. kolorowe papryki pokrojone w kostki.
Kolorowe schabowe
około 1,5 kg schabu
jajko
bułka tarta
mąka
sól
pieprz
15 dag żółtego sera
marchew
10 dag szpinaku
10 dag chudego wędzonego boczku
papryka czerwona
łyżka masła
olej do smażenia
Przygotowanie:
Szpinak dusimy na maśle, przyprawiamy solą i pieprzem. Marchew trzemy na średnich oczkach na tarce. Paprykę, wędzony boczek i ser kroimy w wąskie słupki. Schab kroimy na kotlety, rozbijamy, doprawiamy solą i pieprzem. Każdy kotlet smarujemy szpinakiem, następnie kładziemy na nie resztę przygotowanych wcześniej składników. Zawijamy. Identycznie jak zwykłe kotlety, obtaczamy kolejno w jajku, mące i bułce tartej. Smażymy na złoty kolor. Każdą mini roladę kroimy na pół i podajemy na półmisku.
Smacznego!