Sylwestrowe przekąski – zaskocz znajomych!

Nie każdy spędza Sylwestra na balu czy w klubie. Niektórzy zostają w domu w gronie najbliższych znajomych. Nie znaczy to jednak, że będzie nudno, a już na pewno nie na talerzach! Przedstawiamy sylwestrowe przekąski, którymi możesz pozytywnie zaskoczyć przyjaciół.

roladki

Roladki z nadzieniem

Składniki:

30 dag szynki konserwowej

mały słoiczek chrzanu

10 jajek

sól

Do dekoracji:

szczypiorek

gałązki koperku

pomidor

ogórek

Przygotowanie:

Jajka gotujemy na twardo. Rozdrabniamy i mieszamy z chrzanem. Przyprawiamy solą. Na plastry szynki nakładamy masę, zwijamy w roladki. Układamy na półmisek. Dekorujemy.

łosiowe roladkiRolada łososiowo – serowa

Składniki:

20 dag wędzonego łososia w plastrach

15 dag twarogu

serek topiony

szczypiorek

natka pietruszki

sól

pieprz

ząbek czosnku

Przygotowanie:

Ser biały i topiony miksujemy na krem, dodajemy roztarty ząbek czosnku oraz drobno siekamy szczypiorek oraz natkę pietruszki. Doprawiamy solą i pieprzem. Płaty łososia układamy na desce tak,by zachodziły jeden na drugi i tworzymy prostokąt. Wyrównujemy brzegi. Kremem serowym smarujemy płaty łososia, obcięte skrawki wykorzystujemy układając na kremie. Następnie ciasno zwijamy w rulon i wstawiamy do lodówki na 3 godziny. Przed podaniem, kroimy ostrym nożem w plastry średniej grubości. Rolady możemy podawać na bagietce.

Kuleczki z mozzarellą

kuleczki mięsneSkładniki:

40 dag mięsa mielonego

jajko

2-3 łyżki bułki tartej

bułka tarta do panierowania

125 g sera mozzarella

oliwki

ząbek czosnku

sól

pieprz

tłuszcz do smażenia

Przygotowanie:

Mięso mielone mieszamy z jajkiem, bułką tartą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem i przyprawami. Mozzarellę kroimy w kostki o boku około 1 cm. Formujemy z mięsa kulki, wkładając w ich środek kostki mozzarelli. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy około 3 min na złoto. Po usmażeniu przekładamy kulki na ręcznik papierowy, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Następnie nabijamy je na wykałaczki z mozzarellą. Wedle uznania, do kompozycji można dołożyć np. kolorowe papryki pokrojone w kostki.

Kolorowe schabowe

Składniki:

około 1,5 kg schabu

jajko

bułka tarta

mąka

sól

pieprz

15 dag żółtego sera

marchew

10 dag szpinaku

10 dag chudego wędzonego boczku

papryka czerwona

łyżka masła

olej do smażenia

Przygotowanie:

Szpinak dusimy na maśle, przyprawiamy solą i pieprzem. Marchew trzemy na średnich oczkach na tarce. Paprykę, wędzony boczek i ser kroimy w wąskie słupki. Schab kroimy na kotlety, rozbijamy, doprawiamy solą i pieprzem. Każdy kotlet smarujemy szpinakiem, następnie kładziemy na nie resztę przygotowanych wcześniej składników. Zawijamy. Identycznie jak zwykłe kotlety, obtaczamy kolejno w jajku, mące i bułce tartej. Smażymy na złoty kolor. Każdą mini roladę kroimy na pół i podajemy na półmisku.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

19 − piętnaście =