18/11/2024

CDN

TWOJA GAZETA STUDENCKA

5 sposobów na banana

4 min read

fot. Gall

Banan ma w swoim składzie cenny aminokwas, który stymuluję produkcję serotoniny – naturalnego hormonu szczęścia. Wniosek? Zjedzenie banana uczyni Cię szczęśliwszym! Proponujemy kilka przepisów, które ucieszą nie tylko kubki smakowe, ale i oczy.

Banan dostarcza tyle samo kalorii, co średniej wielkości dwa maślane ciastka, zawiera jednak przy tym witaminy i minerały. Dietetycy wciąż sprzeczają się co do jego właściwości. Przyjęło się mówić, że owoce te zawierają mnóstwo cukru i nie do końca dobrze wpływają na szczupłą sylwetkę. Nie ulega jednak wątpliwości, że lepszym wyborem od słodkiego batonika będzie owoc, w dowolnej postaci. Proponujemy kilka przepisów, dzięki którym wykorzystacie banana w urozmaicony i ciekawy sposób.

 

ft. H is for Home
ft. H is for Home

Lody bananowe

Ich przygotowanie jest banalnie proste, do najprostszej wersji potrzebujemy po prostu samych owoców. Już wtedy wyjdą oryginalne i pyszne. Możemy je urozmaicić dodając swoje ulubione owoce, musli czy co nam w danej chwili przyjdzie do głowy. Wachlarz możliwości jest przeogromny. Banany dobrze skomponują się z truskawkami, jagodami, malinami, masłem orzechowym czy nutellą, migdałami, orzechami, ziarnami słonecznika. Będą bardziej aromatyczne, gdy dodamy do nich ulubione przyprawy, tutaj wanilię, cynanom, imbir lub otartą skórkę z pomarańczy.

Składniki:

– 2-3 banany

– dodatki do wyboru do koloru

Banany kroimy na plasterki i wkładamy do zamrażarki na około 2 godziny. Po wyjęciu miksujemy w blenderze. Jeśli banany są mocno zmrożone, możemy zostawić wcześniej niezamrożoną część banana i wrzucić je do naczynia, łatwiej nam się wtedy zmieszają. W tym momencie dodajemy też wybrane przez nas składniki, np. masło orzechowe czy nutellę. Po zblendowaniu możemy dorzucić ulubione owoce czy orzechy. Lody bananowe podajemy od razu bądź wstawiamy jeszcze na około godzinę do schłodzenia, jeśli wolimy bardziej zmrożone.

Przed przygotowaniem deseru pamiętajmy, że wszelkie składniki, które chcemy dodać do naszych lodów, uprzednio warto schłodzić. Wtedy całość zachowa odpowiednią konsystencję. Lody są smaczniejsze, gdy przygotowujemy je z bardziej dojrzałych bananów, są bardziej miękkie i słodkie.

 

Ciasteczka bananowe

Zdrowszych niż te ciasteczka chyba nie ma, nie potrzebujemy mąki, jajek ani masła. Możemy zajadać je do woli! Z tego przepisu przygotujemy około 15 ciasteczek.

fot. Kelly Hunter
fot. Kelly Hunter

Składniki:

2 dojrzałe banany

szklanka płatków owsianych

garść ziaren słonecznika/dyni/migdałów

garść żurawiny

Banany rozdrabniamy blenderem lub bardzo dokładnie widelcem. Dodajemy wszystkie składniki. Ciasto powinno być dość gęste, by móc formować z nich kulki, dlatego w zależności od konsystencji dodajemy trochę płatków owsianych lub dodatkowo trochę rozdrobnionego banana. Możemy pozostawić masę przed pieczeniem na kilka minut, by płatki napęczniały.

Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia formujemy niewielkie kulki i każdą spłaszczamy. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 15 minut.

Ciasteczka po przygotowaniu i wystygnięciu możemy przechowywać w hermetycznym pojemniku nawet przez kilka dni.

 

Muffinki

fot. Gall
fot. Gall

Składniki:

2 dojrzałe banany

2 szklanki mąki

pół szklanki cukru

pół łyżeczki sody oczyszczonej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

1 jajko

pół szklanki mleka

pół szklanki oleju roślinnego

szczypta soli

pół

kawałki orzechów/migdałów/czekolady

W pierwszej kolejności mieszamy ze sobą suche składniki. Banany tradycyjnie rozdrabniamy blenderem lub widelcem na gładką masę. Dodajemy je do przygotowanych wcześniej sypkich składników. Dodajemy jajko, mleko, olej i sól.

Przygotowujemy foremki do muffinek. Wypełniamy je do wysokości około 1,5 cm od brzegu zostawiając im miejsce, by pięknie wyrosły. Pieczemy około 25 minut w piekarniku nastawionym na temperaturę 200 stopni.

 

fot. Jlhopgood
fot. Jlhopgood

Banana pancakes

Jeśli pancakes, to i syrop klonowy. Z tymi o smaku bananowym również będzie się świetnie komponował. Pancake’sy bananowe są zaskakująco łatwe w wykonaniu. Spróbujcie koniecznie!

Składniki:

2 banany

jajko

szklanka mleka

łyżka oleju

szklanka mąki

łyżka cukru

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

Banany rozdrabniamy, tym razem nie musimy tego robić bardzo dokładnie, i wrzucamy do nich wszystkie pozostałe „mokre” składniki, tj. jajko, mleko i olej. Do gotowej masy dodajemy resztę składników i dokładnie mieszamy. Ciasto może mieć grudki z bananów, tym lepiej, gdyż lepiej będzie czuć ich smak. Smażymy niewielkie placuszki na rozgrzanej patelni, gdy się zarumienią – podajemy z ulubionymi dodatkami.

 

Shake bananowy

To chyba najszybszy i najprostszy sposób na pożywne i smaczne śniadanie. Tego typu koktajle są u nas coraz bardziej popularne, czemu by nie zrobić takiego w domu?

fot. Mate Marschalko
fot. Mate Marschalko

Składniki:

banan

szklanka mleka

łyżka jogurtu naturalnego

łyżka otrębów

Wszystkie składniki wrzucamy do pojemnika i rozdrabniamy blenderem kilkadziesiąt sekund, gotowe! Takie śniadanie zapewni nam energię na cały poranek, a do tego jak smakuje! Jeśli wolimy owoce niż otręby, świetnie będzie tu pasowała truskawka lub kiwi. Dla miłośników czekolady proponujemy łyżkę kakao lub nutelli.

Gorąco zachęcamy do spróbowania w kuchni powyższych przepisów. Im cieplej robi się na dworze, tym bardziej mamy ochotę na lżejsze i owocowe posiłki. Banan bez wątpienia spełni się w tej roli!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

13 + 15 =