5 sposobów na banana
4 min readBanan ma w swoim składzie cenny aminokwas, który stymuluję produkcję serotoniny – naturalnego hormonu szczęścia. Wniosek? Zjedzenie banana uczyni Cię szczęśliwszym! Proponujemy kilka przepisów, które ucieszą nie tylko kubki smakowe, ale i oczy.
Banan dostarcza tyle samo kalorii, co średniej wielkości dwa maślane ciastka, zawiera jednak przy tym witaminy i minerały. Dietetycy wciąż sprzeczają się co do jego właściwości. Przyjęło się mówić, że owoce te zawierają mnóstwo cukru i nie do końca dobrze wpływają na szczupłą sylwetkę. Nie ulega jednak wątpliwości, że lepszym wyborem od słodkiego batonika będzie owoc, w dowolnej postaci. Proponujemy kilka przepisów, dzięki którym wykorzystacie banana w urozmaicony i ciekawy sposób.
Lody bananowe
Ich przygotowanie jest banalnie proste, do najprostszej wersji potrzebujemy po prostu samych owoców. Już wtedy wyjdą oryginalne i pyszne. Możemy je urozmaicić dodając swoje ulubione owoce, musli czy co nam w danej chwili przyjdzie do głowy. Wachlarz możliwości jest przeogromny. Banany dobrze skomponują się z truskawkami, jagodami, malinami, masłem orzechowym czy nutellą, migdałami, orzechami, ziarnami słonecznika. Będą bardziej aromatyczne, gdy dodamy do nich ulubione przyprawy, tutaj wanilię, cynanom, imbir lub otartą skórkę z pomarańczy.
Składniki:
– 2-3 banany
– dodatki do wyboru do koloru
Banany kroimy na plasterki i wkładamy do zamrażarki na około 2 godziny. Po wyjęciu miksujemy w blenderze. Jeśli banany są mocno zmrożone, możemy zostawić wcześniej niezamrożoną część banana i wrzucić je do naczynia, łatwiej nam się wtedy zmieszają. W tym momencie dodajemy też wybrane przez nas składniki, np. masło orzechowe czy nutellę. Po zblendowaniu możemy dorzucić ulubione owoce czy orzechy. Lody bananowe podajemy od razu bądź wstawiamy jeszcze na około godzinę do schłodzenia, jeśli wolimy bardziej zmrożone.
Przed przygotowaniem deseru pamiętajmy, że wszelkie składniki, które chcemy dodać do naszych lodów, uprzednio warto schłodzić. Wtedy całość zachowa odpowiednią konsystencję. Lody są smaczniejsze, gdy przygotowujemy je z bardziej dojrzałych bananów, są bardziej miękkie i słodkie.
Ciasteczka bananowe
Zdrowszych niż te ciasteczka chyba nie ma, nie potrzebujemy mąki, jajek ani masła. Możemy zajadać je do woli! Z tego przepisu przygotujemy około 15 ciasteczek.
Składniki:
2 dojrzałe banany
szklanka płatków owsianych
garść ziaren słonecznika/dyni/migdałów
garść żurawiny
Banany rozdrabniamy blenderem lub bardzo dokładnie widelcem. Dodajemy wszystkie składniki. Ciasto powinno być dość gęste, by móc formować z nich kulki, dlatego w zależności od konsystencji dodajemy trochę płatków owsianych lub dodatkowo trochę rozdrobnionego banana. Możemy pozostawić masę przed pieczeniem na kilka minut, by płatki napęczniały.
Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia formujemy niewielkie kulki i każdą spłaszczamy. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 15 minut.
Ciasteczka po przygotowaniu i wystygnięciu możemy przechowywać w hermetycznym pojemniku nawet przez kilka dni.
Muffinki
Składniki:
2 dojrzałe banany
2 szklanki mąki
pół szklanki cukru
pół łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 jajko
pół szklanki mleka
pół szklanki oleju roślinnego
szczypta soli
pół
kawałki orzechów/migdałów/czekolady
W pierwszej kolejności mieszamy ze sobą suche składniki. Banany tradycyjnie rozdrabniamy blenderem lub widelcem na gładką masę. Dodajemy je do przygotowanych wcześniej sypkich składników. Dodajemy jajko, mleko, olej i sól.
Przygotowujemy foremki do muffinek. Wypełniamy je do wysokości około 1,5 cm od brzegu zostawiając im miejsce, by pięknie wyrosły. Pieczemy około 25 minut w piekarniku nastawionym na temperaturę 200 stopni.
Banana pancakes
Jeśli pancakes, to i syrop klonowy. Z tymi o smaku bananowym również będzie się świetnie komponował. Pancake’sy bananowe są zaskakująco łatwe w wykonaniu. Spróbujcie koniecznie!
Składniki:
2 banany
jajko
szklanka mleka
łyżka oleju
szklanka mąki
łyżka cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Banany rozdrabniamy, tym razem nie musimy tego robić bardzo dokładnie, i wrzucamy do nich wszystkie pozostałe „mokre” składniki, tj. jajko, mleko i olej. Do gotowej masy dodajemy resztę składników i dokładnie mieszamy. Ciasto może mieć grudki z bananów, tym lepiej, gdyż lepiej będzie czuć ich smak. Smażymy niewielkie placuszki na rozgrzanej patelni, gdy się zarumienią – podajemy z ulubionymi dodatkami.
Shake bananowy
To chyba najszybszy i najprostszy sposób na pożywne i smaczne śniadanie. Tego typu koktajle są u nas coraz bardziej popularne, czemu by nie zrobić takiego w domu?
Składniki:
banan
szklanka mleka
łyżka jogurtu naturalnego
łyżka otrębów
Wszystkie składniki wrzucamy do pojemnika i rozdrabniamy blenderem kilkadziesiąt sekund, gotowe! Takie śniadanie zapewni nam energię na cały poranek, a do tego jak smakuje! Jeśli wolimy owoce niż otręby, świetnie będzie tu pasowała truskawka lub kiwi. Dla miłośników czekolady proponujemy łyżkę kakao lub nutelli.
Gorąco zachęcamy do spróbowania w kuchni powyższych przepisów. Im cieplej robi się na dworze, tym bardziej mamy ochotę na lżejsze i owocowe posiłki. Banan bez wątpienia spełni się w tej roli!