Jarmuż – idealny do koktajlu

koktajl jarmużDo niedawna ozdabiał półmiski, dziś gra pierwsze skrzypce. Moda na jarmuż trwa. Rozkochali się w nim blogerzy kulinarni i zwolennicy zdrowego odżywiania. Ta niepozorna zielenina jest jednak bogata w minerały, które potrafią zapobiec wielu chorobom. Dziś miksujemy jarmuż z owocami.

Od niedawna w niemal każdej knajpie podaje się jarmuż. Najczęściej serwuje się go w formie czipsów. Odrobina oliwy, przypraw, odpowiedniej temperatury i zdrowa przekąska jest gotowa. Ale jarmuż to nie wynalazek współczesności, a warzywo, którego wartości odżywcze doceniano już w starożytności.

Zdrowie zaklęte w liściach

Jarmuż to skarbnica sulforafanu, przeciwutleniacza, który hamuje częściowo powstawanie nowotworów. W połączeniu z równie egzotycznie brzmiącymi karotenoidami stanowi silną broń przeciw procesom oksydacyjnym. Upraszczając, spożywanie jarmużu może obniżyć możliwość wystąpienia np. raka jamy ustnej, piersi, czy wątroby.

koktajl jarmuz 007Na liście składników odżywczych zawartych w jarmużu można znaleźć m.in. cenną witaminę A, K, C, ale też wapń, magnez, żelazo i potas. Wapń i potas wzmacniają pracę układu sercowo-naczyniowego, witamina C hamuje powstawanie złego cholesterolu i może zapobiec anemii. Jarmuż pomoże też niejednej dziewczynie podczas miesiączkowania. Dzięki witaminie K zmniejsza nadmierne krwawienie. Warzywo działa też korzystnie na nasze oczy, a to za sprawą beta-karotenu.

Koktajl z jarmużem, awokado i pomarańczami

Składniki:

– 400 g jarmużu

– jedno awokado

– dwie pomarańcze

– jabłko

– sok z połowy cytryny

– 200 ml jogurtu naturalnego

Surowy jarmuż przekładamy do naczynia, w którym wygodnie będzie miksować. Dodajemy obrane i pokrojone awokado, pomarańcze, sok z cytryny, jabłko i jogurt naturalny. Wszystko dokładnie blendujemy. Składniki można dowolnie zmieniać, tak samo ich ilość.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

17 − dziewięć =