Kawowy grzaniec

kawowy grzaniec, kawa, wino, przyprawy, rozgrzewanie, pierniczkiLubicie aromatyczne grzane wino i piwo? A co jakby połączyć to z kawą – podwójna przyjemność czy pobudzenie? Kawowy grzaniec na pewno was rozgrzeje!

Składniki:

− 2 łyżki sypanej kawy

− 150 ml czerwonego wina (półsłodkiego/ półwytrawnego)

− 4 goździki

− łyżeczka cynamonu

− odrobina gałki muszkatołowej

imbir

Sposób przygotowania:

Do małego garnka wlewamy 100 ml wody i wsypujemy kawę. Podgrzewamy na średnim ogniu (by nie przepalić kawy). Dolewamy wina i po kolei dosypujemy przyprawy. Nie doprowadzamy do wrzenia! Nie zmieniając ustawionej temperatury gotujemy przez około 4 minuty. Kiedy czujemy, że aromat staje się intensywny, zdejmujemy garnek z kuchenki. Bierzemy odpowiedni kubek (pojemność około 300 ml) oraz filtr do kawy – opcjonalnie możemy użyć gazy lub drobnego sita. Przelewamy wywar przez filtr. Tego aromatu nic nie zastąpi. Pamiętajcie tylko, by nie pić trunku po 20.00. Kawowy grzaniec to gwarantowana dawka energii!

Właściwości:

Jak każdy alkohol, tak i czerwone wino może rozweselić człowieka. Substancje w nim zawarte potrafią jednak zdziałać o wiele więcej! Antyoksydanty to najlepsze lekarstwo przeciw wolnym rodnikom. Co to znaczy? To, że wino (zwłaszcza czerwone) ma dobry wpływ na nasz układ krwionośny i zapobiega chorobom serca. Co więcej polifenole opóźniają proces starzenia się komórek. Czerwone wino jest także źródłem wielu składników mineralnych, tj.: magnez, potas  i wapń, a czasem nawet żelazo, aminokwasy oraz błonnik. Ważne aby trunek pić regularnie lecz w niewielkich ilościach.

Fot. Marlena Orzechowska

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *