Kawowy napój mocy!

kawa, kakao, napój bogów, miód, energiaJesień za oknem — nadszedł czas na naukę i pracę. Jeśli wczesne wstawanie nie jest Twoją mocną stroną, zwłaszcza po nieprzespanej nocy, przyrządź kawę na nasz sposób. Przypływ pozytywnej energii gwarantowany!

Składniki:

– 3 duże łyżki sypanej kawy

– 2 czubate łyżki gorzkiego kakao

– 1 łyżka miodu

– filtr do kawy/ gaza

Sposób przegotowania:

Potrzebny będzie mały garnek, do którego należy wlać 300 ml wody. Kuchenkę nastawiamy na około 70 stopni (średni ogień). Do wody wsypujemy kawę i kakao. Następnie dodajemy miodu. Ważne aby nie przegotować kawy – jeśli ją podgrzejemy zbyt mocno, stanie się gorzka i niedobra. Gotujemy wywar, nie doprowadzając do wrzenia. Na sam koniec przelewamy kawę do ulubionego kubka, przez filtr lub gazę (aby oddzielić fusy). Ta kawa naprawdę pobudza, jest więc idealna do całonocnej nauki. Jednak jeśli chcecie móc zasnąć, nie pijcie jej po 16.00!

kawa, kakao, rozgrzewający napój, energia, pobudzenieWłaściwości:

Większość osób wie, że kakao dodaje energii – ale skąd ona się bierze? Prócz tłuszczu i białka kakao zawiera substancje o działaniu pobudzającym: teobrominę oraz kofeinę. Pierwsza z nich działa na organizm regenerująco. Ziarno kakaowca nazywane jest „pokarmem bogów”. Nie bez przyczyny naukowcy potwierdzają, że osoby spożywające kakao (czekoladę o jego dużej zawartości) żyją dłużej. Należy jednak pamiętać, że czekolada i inne przetwory zawierają jednocześnie dużo tłuszczu i cukru, więc należy je jeść w umiarkowanych ilościach. Kakao ma dobry wpływ na układ sercowo-naczyniowy, a także poprawia ukrwienie mózgu. Pijąc kakao (gorzkie) poprawimy krążenie oraz pamięć krótkoterminową. Dodatkowo napój chroni nas przed wolnymi rodnikami oraz zawiera mnóstwo antyoksydantów.

Kakao nie tylko jest zdrowe, ale i przede wszystkim smaczne! Jego wyjątkową wartość znali już Majowie i Aztekowie, pijąc go podczas świąt religijnych. Do Europy kakao trafiło za sprawą Kolumba i niedługo później rozpowszechniło się na królewskich dworach.

Tym samym „napój bogów”  jest idealny podczas nauki i zimnych jesiennych wieczorów. W połączeniu z kawą doda nam energii na wiele godzin. Delektujmy się więc jego smakiem!

Fot. Marlena Orzechowska

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *