Słodko-gorzki smak wiosny
1 min read
Połączenie dwóch odmiennych smaków w jednym – sałatka z gruszką i cykorią. Propozycja w sam raz dla tych, którym znudziły się sałatki warzywne przepełnione majonezem i pseudo greckie wariacje z sałatą w roli głównej.
Taka sałatka – prosta i szybka w przygotowaniu – może być dodatkiem do obiadu (pasuje świetnie do kotletów z kaszy jaglanej, a nawet francuskiej tarty), lekkim pomysłem na śniadanie, czy kolację. Nie zapomnijcie o przepisach CDN-u podczas weekendowego grillowania.
Składniki:
– garść świeżego szpinaku baby
– ok. jedna duża główka cykorii
– 3 niewielkie gruszki
– mieszanka sałat
– 2-3 pomidory
– jeden świeży ogórek
– kilka ogórków konserwowych
– kiełki np. brokuł
Pomidory, gruszki, ogórki kroimy w drobną kosteczkę. Cykorię opłukujemy i także kroimy na mniejsze kawałki. Do dużej miski wrzucamy wszystkie składniki razem ze szpinakiem i mieszanką sałat. Mieszamy z ulubionym dressingiem: skorzystajcie z naszego przepisu. Na koniec dodajemy kiełki.
Mięsożercy śmiało mogą pokusić się o dodanie podsmażonego kurczaka.
Smacznego!