Wege sobota: Francuska tarta ze szpinakiem

Dziś głównym składnikiem jest to, czego dzieci nie lubią najbardziej… szpinak! Pokażemy, że można podać go smacznie, wykwintnie i estetycznie. W tej postaci błyskawicznie znika ze stołu. Przed Wami francuska tarta ze szpinakiem.

DSC_0521

Dlaczego warto jeść szpinak? Jest prawdziwą bombą witaminową. Pełno w nim potasu, żelaza, betakarotenu i witamin z grup C, E, B i K. Obniża poziom cholesterolu, a poza tym jest jednym z głównych przeciwników nowotworu. Szczególnie powinny zaprzyjaźnić się z nim kobiety ciężarne, osoby z anemią, nadciśnieniem i wegetarianie/weganie.

kolaz tartaSkładniki:

-2 opakowania mrożonego lub świeżego szpinaku (ja użyłam mrożonego)

-łyżka masła

-średnia cebula

-2 ząbki czosnku (można dodać więcej według uznania)

-pieprz, sól

-śmietana 18%

-4 suszone pomidory

-kilka pomidorków koktajlowych

-ciasto francuskie gotowe lub przygotowane wcześniej (może być również kruche)

Przygotowanie:

Kilka godzin przed rozpoczęciem przyrządzania, wyjmijcie szpinak z zamrażalnika, lub przegotujcie świeży. Piekarnik rozgrzejcie do 180 stopni. Zeszklijcie na maśle pokrojoną w kostkę cebulkę i suszone pomidory na dużej patelni. Następnie dodajcie szpinak i mieszając smażcie ok. 10 minut. Stale podgrzewając na małym ogniu, stopniowo dodawajcie śmietanę i wszystkie przyprawy poza pomidorkami koktajlowymi (pieprz, sól, śmietana i czosnek według uznania). Zamieszajcie i smażcie na małym ogniu około 5 minut. W tym samym czasie wyłóżcie okrągłą formę papierem do pieczenia, następnie przygotowanym wcześniej lub kupnym ciastem, odkrawając kilka podłużnych pasków do dekoracji (jak na zdjęciu). Zdejmijcie szpinak z ognia, dajcie mu kilka minut na przestygnięcie, po czym rozsmarujcie go równomiernie na cieście. Na koniec udekorujcie potrawę podłużnymi kawałkami ciasta i pomidorkami koktajlowymi. Pieczcie około 18 minut.

Tarta doskonale smakuje z moją ulubioną, klasyczną sałatką obiadową: mix sałat, pomidorki koktajlowe, szalotka, świeży ogórek, pestki dyni i słonecznika + dip miodowo-musztardowy.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *