Słodko-gorzki smak wiosny

Połączenie dwóch odmiennych smaków w jednym – sałatka z gruszką i cykorią. Propozycja w sam raz dla tych, którym znudziły się sałatki warzywne przepełnione majonezem i pseudo greckie wariacje z sałatą w roli głównej. 

sałatka z gruszką i cykorią

 

Taka sałatka – prosta i szybka w przygotowaniu  – może być dodatkiem do obiadu (pasuje świetnie do kotletów z kaszy jaglanej, a nawet francuskiej tarty), lekkim pomysłem na śniadanie, czy kolację. Nie zapomnijcie o przepisach CDN-u podczas weekendowego grillowania.

Składniki:

– garść świeżego szpinaku baby

– ok. jedna duża główka cykorii

– 3 niewielkie gruszki

– mieszanka sałat

– 2-3 pomidory

– jeden świeży ogórek

– kilka ogórków konserwowych

– kiełki np. brokuł

Pomidory, gruszki, ogórki kroimy w drobną kosteczkę. Cykorię opłukujemy i także kroimy na mniejsze kawałki. Do dużej miski wrzucamy wszystkie składniki razem ze szpinakiem i mieszanką sałat. Mieszamy z ulubionym dressingiem: skorzystajcie z naszego przepisu. Na koniec dodajemy kiełki.

Mięsożercy śmiało mogą pokusić się o dodanie podsmażonego kurczaka.

Smacznego!

sałatka z gruszką i cykorią

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

dwadzieścia + cztery =