Pasty kanapkowe: włoska i jajeczna
1 min readWiosną apetyt na kolorowe kanapki rośnie bardziej, niż kiedykolwiek w ciągu roku. Dziś dwie propozycje dla tych, dla których masło i plaster szynki to za mało. Wyrazisty włoski smak pasty z suszonymi pomidorami, albo delikatna zgrana kompozycja pasty jajecznej – każdy znajdzie coś dla siebie!
Pasta włoska
Składniki:
– 140 g suszonych pomidorów (ok. pół słoiczka)
– 110 g czarnych oliwek (ok. pół słoiczka)
– pół małego obranego pomidora
– opakowanie serka twarogowego (typu almette)
– niecałe pół kostki sera typu feta
– ząbek czosnku
– kilka listków świeżej bazylii
– łyżeczka suszonego oregano
– szczypta cukru
– pieprz do smaku
– opcjonalnie: łyżka kaparów
Przygotowanie:
Jest banalnie proste – wystarczy wszystkie składniki zmielić blenderem na gładką masę. Nie dodawaj soli! Słonego smaku paście nada ser feta.
Pasta jajeczna
– ser typu gouda
– kilka plastrów szynki
– 3 jajka
– szczypiorek
– pół papryki
– majonez
– sól, pieprz
Przygotowanie:
Ser zetrzyj na tarce z drobnymi oczkami. Szynkę, paprykę i szczypiorek drobno posiekaj. Jajka ugotuj na twardo, ostudź w zimnej wodzie i zetrzyj na tarce z grubymi oczkami. Wszystkie składniki wymieszaj razem z majonezem. Dodaj pieprz i sól do smaku.