17/11/2024

CDN

TWOJA GAZETA STUDENCKA

Pasty kanapkowe: włoska i jajeczna

1 min read

Wiosną apetyt na kolorowe kanapki rośnie bardziej, niż kiedykolwiek w ciągu roku. Dziś dwie propozycje dla tych, dla których masło i plaster szynki to za mało. Wyrazisty włoski smak pasty z suszonymi pomidorami, albo delikatna zgrana kompozycja pasty jajecznej – każdy znajdzie coś dla siebie!

a5Pasta włoska

Składniki:

– 140 g suszonych pomidorów (ok. pół słoiczka)

– 110 g czarnych oliwek (ok. pół słoiczka)

– pół małego obranego pomidora

– opakowanie serka twarogowego (typu almette)

– niecałe pół kostki sera typu feta

– ząbek czosnku

– kilka listków świeżej bazylii

– łyżeczka suszonego oregano

– szczypta cukru

– pieprz do smaku

– opcjonalnie: łyżka kaparów

Przygotowanie:

Jest banalnie proste – wystarczy wszystkie składniki zmielić blenderem na gładką masę. Nie dodawaj soli! Słonego smaku paście nada ser feta.

b2

Pasta jajeczna

 

d2Składniki:

– ser typu gouda

– kilka plastrów szynki

– 3 jajka

– szczypiorek

– pół papryki

– majonez

– sól, pieprz

Przygotowanie:

Ser zetrzyj na tarce z drobnymi oczkami. Szynkę, paprykę i szczypiorek drobno posiekaj. Jajka ugotuj na twardo, ostudź w zimnej wodzie i zetrzyj na tarce z grubymi oczkami. Wszystkie składniki wymieszaj razem z majonezem. Dodaj pieprz i sól do smaku.

c3

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

19 − 19 =