Przepis na ciasto czekoladowe z polewą
1 min readZawsze jest dobry moment na… pyszne ciasto czekoladowe. Szczególnie jeśli wszystkie składniki mamy zawsze pod ręką, a pieczenie zajmie mniej niż godzinę. To ciasto sprawdzi się jako poobiedni deser, przekąska na imprezę lub słodka niespodzianka dla kogoś bliskiego. Oto mój sprawdzony przepis!
Składniki na masę czekoladową:
Kostka 200g masła
1,5 szklanki cukru
0,5 szklanki wody
3 łyżki kakao
Wszystko umieszczamy w rondelku i podgrzewamy do powstania gładkiej masy. Gotową odstawiamy do lekkiego ostygnięcia.
Suche składniki:
1,5 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 jajka
Składniki przekładamy do miski i dokładnie mieszamy z ostudzoną masą czekoladową (trochę masy zostawiamy w rondelku, bo później posłuży jako polewa na wierzch ciasta). Do łączenia składników najlepiej użyć miksera, żeby całość była gładka.
Gotowe ciasto przekładamy do formy do pieczenia i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez 50 minut, a przed wyciągnięciem sprawdzamy wykałaczką, czy jest już odpowiednio wypieczone.
Ostudzone ciasto ozdabiamy pozostałą polewą i dowolnymi dodatkami. Można użyć kolorowej posypki, orzechów lub owoców.
Smacznego!