Przepis na ciasto czekoladowe z polewą

fot. Na_talerzu.pl

Zawsze jest dobry moment na… pyszne ciasto czekoladowe. Szczególnie jeśli wszystkie składniki mamy zawsze pod ręką, a pieczenie zajmie mniej niż godzinę. To ciasto sprawdzi się jako poobiedni deser, przekąska na imprezę lub słodka niespodzianka dla kogoś bliskiego. Oto mój sprawdzony przepis!

Składniki na masę czekoladową:

Kostka 200g masła

1,5 szklanki cukru

0,5 szklanki wody

3 łyżki kakao

Wszystko umieszczamy w rondelku i podgrzewamy do powstania gładkiej masy. Gotową odstawiamy do lekkiego ostygnięcia.

Suche składniki:

1,5 szklanki mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

3 jajka

Składniki przekładamy do miski i dokładnie mieszamy z ostudzoną masą czekoladową (trochę masy zostawiamy w rondelku, bo później posłuży jako polewa na wierzch ciasta). Do łączenia składników najlepiej użyć miksera, żeby całość była gładka.

Gotowe ciasto przekładamy do formy do pieczenia i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez 50 minut, a przed wyciągnięciem sprawdzamy wykałaczką, czy jest już odpowiednio wypieczone.

Ostudzone ciasto ozdabiamy pozostałą polewą i  dowolnymi dodatkami. Można użyć kolorowej posypki, orzechów lub owoców.

Smacznego! 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *