Owoce ukryte w lesie
3 min readLatem, kiedy pogoda zaczyna dopisywać, mieszkańcy dużych miast szukają odpoczynku w lasach. Poza piękną scenerią skrywają one wiele bogactw. Jednym z nich z pewnością są sezonowe, leśne owoce. Które z nich są najzdrowsze?
Bogactwo lasu
Owoce leśne rosną dziko w lasach klimatu umiarkowanego. Jest to jedna z najpopularniejszych kategorii owoców. Są szczególnie popularne w Szwecji i Finlandii, gdzie ze względu na klimat i ogromną powierzchnię lasów występują unikalne odmiany tych owoców.
Do owoców leśnych zaliczyć można maliny, jagody, jeżyny, a od jakiegoś czasu do tego grona dołączyły także truskawki i porzeczki.
Samodzielne poszukiwania
Zbieranie owoców leśnych jest dozwolone tylko w lasach, które nie są pod ochroną. Warto jednak pamiętać, że zbieranie ich przy pomocy narzędzi, które mogą uszkodzić rośliny, jest szczególnie niebezpieczne dla runa leśnego.
Samozwańcze zrywanie owoców może wiązać się z ryzykiem zakażenia bąblowicą, czyli chorobą pasożytniczą wywołaną przez larwy tasiemców bąblowcowych. Często występują one w organizmach zwierząt, które wraz z odchodami pozostawiają je na owocach. Istotne jest więc dokładne płukanie zbiorów przed konsumpcją.
Zdarzają się przypadki, kiedy przez nieuwagę zbiera się trujące rośliny, tylko przypominające swoim wyglądem popularne owoce leśne. Są to między innymi: jałowiec sawina, wiciokrzew pospolity i wawrzynek wilczełyko.
Konserwacja owoców
Niestety, sezon na owoce leśne trwa bardzo krótko: zwykle rozpoczyna się w czerwcu, a kończy we wrześniu. W związku z tym ich wielbiciele starają się zachować je na dłużej domowymi sposobami. Po umyciu i dokładnym wysuszeniu należy włożyć je na parę godzin do zamrażalnika, a potem szczelnie zamknąć w worku lub pudełku. Zakonserwowane w ten sposób owoce wytrzymają nawet rok.
Zdrowotne właściwości
Każde z owoców leśnych wyróżnia się na tle innych swoimi własnymi, niesamowitymi właściwościami. Poziomki, dzięki obecności kwasu salicylowego, rozpuszczają kamień nazębny, porzeczki regulują poziom cholesterolu, a maliny mają silne działanie antyoksydacyjne. Jeśli chodzi o zawartość witaminy C, to porzeczki mają jej zdecydowanie najwięcej — jedynie 100 gramów zaspokaja dzienne zapotrzebowanie.
Każdy z nich pozytywnie wpływa na zdrowie, trudno jest więc stwierdzić, które owoce leśne są najzdrowsze. Wybierając faworyta, można korzystać ze swoich własnych preferencji.
Zastosowanie w kuchni
Owoce leśne najlepiej smakują na surowo – to właśnie wtedy najlepiej czuć ich smak. Są one jednak podstawą wielu przetworów i przepisów: dżemy, soki, konfitury, sosy i wiele innych. Świetnie sprawdzają się jako dekoracja na deserach.
Mieszkanka owoców z lasu na przestrzeni czasu stała się smakiem samym w sobie. Na rynku można kupić wiele produktów sygnowanych właśnie taką etykietą. Stało się tak, ponieważ owoce te świetnie się dopełniają, łącząc słodkość z kwaśnym.