18/12/2024

CDN

TWOJA GAZETA STUDENCKA

Cytrusy – dlaczego warto je jeść? 

2 min read
źródło: unsplash.com

Cytrusy to owoce, które co roku goszczą w naszej kuchni w okresie zimowym. To właśnie wtedy przyjeżdżają do Polski z całej Europy. Mimo dużego dystansu, który muszą pokonać, dalej smakują doskonale. Czy poza ich smakiem jest inny powód, dlaczego warto je jeść? 

Pomarańcze 

Są to zdecydowanie najpopularniejsze cytrusy. Mimo to niewiele osób zdaje sobie sprawę, że zjedzenie jednej pomarańczy pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C. Ponadto zapobiegają one powstawaniu kamieni w nerkach, ponieważ zmniejszają krystalizację wapnia i kwasu moczowego. Stanowią one świetne źródło beta-karotenu, potasu, miedzi, wapnia oraz witamin z grupy B. 

Grejpfruty

Uważane są za najzdrowsze ze wszystkich cytrusów. Dzięki naringinie wykazują właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne, powstrzymują więc procesy nowotworowe. Zaleca się je dla osób będących na diecie, ponieważ w 100 gramach mają jedynie 42 kalorie, a zawarte w nich enzymy przyspieszają trawienie. 

Pomelo 

Są to cytrusy, które zawierają najwięcej witaminy C ze wszystkich: aż 61 mg w 100 gramach tego owocu. Ze względu na właściwości alkalizujące zaleca się jedzenie pomelo wszystkim osobom borykającym się ze zgagą. Ponadto posiadają niski indeks glikemiczny, więc mogą je spożywać osoby z cukrzycą lub insulinoodpornością. 

Mandarynki 

Najpopularniejsze owoce zimą, obowiązkowi goście na każdym stole. Jako jedyne z cytrusów zawierają nobiletynę, która jest istotna w profilaktyce cukrzycy i miażdżycy. Kwasy występujące w tych owocach poprawiają trawienie oraz usuwają toksyny z organizmu. Są także doskonałym źródłem witaminy A, wpływają więc pozytywnie na wzrok i skórę. 

Cytryny 

Powszechnie uważane są za skarbnicę witaminy C. Często dodaje się je do herbaty, wody lub innych napojów w celu wzbogacenia smaku.  Mają one jednak o wiele więcej przydatnych dla organizmu właściwości. Są bogate w magnez, potas, wapń i żelazo. Ponadto, zawierają terpeny, które pobudzają produkcję śliny. Powinny sięgać po nie osoby z problemami trawiennymi oraz takie, które chcą zwiększyć swój apetyt. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

18 − pięć =