Pomidor – owoc czy warzywo?
3 min readPomidor cieszy się największą popularnością wśród wszystkich dostępnych warzyw. Można zjeść je na kanapce, w sałatce lub stworzyć z nich pyszne przetwory. Można je albo kochać, albo nienawidzić. Co dobrego w sobie kryją?
Według klasyfikacji botanicznej pomidor to nie warzywa, a owoc. Jednak ze względu na powszechne zastosowanie i przekonania panujące w społeczeństwie uważa się go za warzywo. Przybył do Europy z Ameryki Południowej. Początkowo był uprawiany jako roślina ozdobna, ponieważ jego owoce były uważane za trujące. Nazywano je „poma amoris”, czyli jabłka miłości.
Pomidory różnią się między sobą kolorem: są czerwone, czekoladowe, czarne, żółte, malinowe… Różnią się również rozmiarem i kształtem. Na rynku dostępne jest wiele odmian tych warzyw.
Pełne likopenu
Likopen to główny związek, który można znaleźć w pomidorze. Jest to bardzo silny przeciwutleniacz – zapobiega wielu schorzeniom, między innymi chorobom serca. Chroni także przed chorobami cywilizacyjnymi i hamuje rozwój chorób nowotworowych. Istnieją badania dowodzące, że pomidory są w stanie zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka szyjki macicy czy prostaty.
Co istotne, poprzez obróbkę cieplną pomidorów, nasz organizm jest w stanie wchłonąć więcej likopenu. W związku z tym jest lepiej przyswajany, gdy znajduje się w sokach, koncentracie lub ketchupie.
Pomoc w walce z nadwagą
Pomidory na 100 gramów zawierają jedynie 15 kalorii, co jest świetną informacją dla osób na diecie. Ponadto, aż w 94% składają się z wody, więc doskonale gaszą pragnienie.
Mają także właściwości upiększające – witaminy A i E zawarte w tych warzywach nawilżają skórę i zapobiega pojawianiom się zmarszczek. Kosmetyki, które zawierają wyciągi z pomidorów, służą do leczenia zmian trądzikowych i rozjaśniają przebarwienia.
Dobre źródło potasu
Zaledwie 100 gramów pomidora dostarcza aż 282 mg potasu. Wpływa on korzystnie na pracę serca i wspomaga funkcjonowanie organizmu w sytuacjach stresowych. Pomaga także regulować ciśnienie tętnicze krwi, a w związku z tym chroni przed nadciśnieniem.
Pomidory są również doskonałym źródłem miedzi – elementu biorącego udział w syntezie barwnika włosów i skóry, czyli melaniny. Ponadto stabilizuje strukturę kolagenu i elastyny, więc skóra jest bardziej napięta, a naczynia krwionośne wytrzymałe.
Inne właściwości pomidora
Ze względu na wysoką zawartość witaminy C pomidory znacznie poprawiają odporność. Aby nie dopuścić do niedoboru tej witaminy, nie należy łączyć ich z surowymi ogórkami, które zawierają enzym niszczący. Ponadto regulują pracę układu pokarmowego, ponieważ znajduje się w nich wiele błonnika. A brom zawarty w pomidorze pozytywie wpływa na układ nerwowy.
Łatwo można zauważyć, że pomidory są wręcz skarbnicą witamin i innych cennych składników odżywczych. Warto na stałe wprowadzić go do swojej diety i dbać o jego regularne spożywanie.