Przepis na zdrowe brownie z czerwonej fasoli

Słodycze to moje drugie imię od kiedy pamiętam. Często nie wyobrażałam sobie dnia bez ulubionej czekolady i posłodzenia herbaty czterema łyżeczkami cukru. Wszystko było pięknie, do póki nie dowiedziałam się, że mam insulinoodporność, a do cukrzycy to chwila. Wtedy na pomoc przyszła zbilansowana dieta od dietetyka, która pokazała mi, że nie trzeba wcale zjeść tabliczkę czekolady, aby uciszyć głód cukru. Można wybrać zdrowe, równie pyszne zamienniki. Poniżej przepis, który z pewnością pokochacie!

Brownie z czerwonej fasoli (przepis na 10 porcji)

 

Składniki:

Banan – 240 g (2x sztuka)

Gorzka czekolada – 54 g (12x kostka)

Daktyle suszone – 60g (12x sztuka)

Jaja kurze całe – 56g (1x sztuka)

Żurawina suszona – 60g (5x łyżeczka)

Fasola czerwona konserwowa – 240g (16x łyżka)

Cynamon – 5g (1x łyżeczka)

Proszek do pieczenia – 3g (1x łyżeczka)

Olej kokosowy płynny – 5g (0,5x łyżka)

Kakao (proszek 11%) – 20g (2x łyżka)

Czas przygotowania: 10 min

  1. Rozgrzej piekarnik do 170 stopni.
  2. W rondelku w kąpieli wodnej rozpuść czekoladę z olejem kokosowym. Odstaw, żeby lekko wystygła.
  3. Daktyle zalej na 10 minut wrzątkiem. Fasolę wypłucz na sitku.
  4. Wszystkie składniki oprócz żurawiny zmiksuj blenderem na gładką masę.
  5. Dodaj posiekaną żurawinę i wymieszaj. Wyłóż ciasto na blaszkę 30cm x 30cm.
  6. Piecz przez 50 minut w 170 stopniach bez termoobiegu (góra-dół).
  7. Wyjmij do ostudzenia. Podawaj z ulubionymi owocami.

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *