Foccacia – wegańska, włoska i pyszna

Foccacia to rodzaj włoskiego pieczywa. Jest to jedno z najprostszych dań zarówno pod względem wykonania jak i składników. Jego dodatkowym atutem jest wegański skład. Foccacia jest więc idealna na każde przyjęcie. Prosta, smaczna i bezmięsna!  

Potrzebne składniki: 

350 g mąki + 2 łyżki 

150 ml ciepłej wody  

7 g suszonych drożdży 

1 łyżeczka cukru 

1,5 łyżeczki soli 

1,3 łyżki oliwy

Dodatkowo: 

Rozmaryn – kilka gałązek lub większa szczypta, jeśli jest suszony 

Pomidorki np. koktajlowe lub malinowe 

Oliwki zielone lub czarne  

 

Przygotowanie: 

  1. W niewielkiej misce przygotuj zaczyn. Wlej około 50 ml ciepłej wody. Ważne, by nie była gorąca, bo drożdże nie wyrosną. Następnie dodaj dwie łyżki mąki i łyżeczkę cukru. Na koniec wsyp drożdże. Wymieszaj całość i odstaw w ciepłe pod przykryciem na około 15 minut 
  2.  Kiedy zaczyn wyrośnie, należy przygotować ciasto. Do miski wsyp mąkę. Dodaj 1,5 łyżeczki soli i łyżkę oliwy. Następnie wlej zaczyn. Zacznij wyrabiać ciasto i stopniowo dolewaj wody. Ciasto powinno być elastyczne. Jeśli będzie zbyt rzadkie można dodać trochę mąki. Ja do ciasta dodaję suszony rozmaryn. Nie trzeba tego robić, lecz jeśli lubicie ten składnik, nada smak całemu ciastu. Wyrobione ciasto należy przykryć i dostawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1,5 godziny. 
  3. Wyrośnięte ciasto wyjmij z miski i przełóż do formy. Wcześniej należy wyłożyć ją papierem do pieczenia lub posmarować oliwą. Na wierzch ciasta wylej dwie łyżki oliwy i delikatnie wmasuj. Odstaw ciasto na około 15 minut. 
  4. W tym czasie należy nagrzać piekarnik do 180 stopni Celsjusza i przygotować pozostałe składniki. Pomidorki i oliwki kroimy na pół. Można jednak dodać je również w całości.  
  5. Po 15 minutach układamy warzywa na cieście lekko je w nie wciskając. Jeśli posiadasz świeży rozmaryn ułóż go między warzywami. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika na 35 minut.  
  6. Gotową foccacię można podawać polaną smakową bądź tradycyjną oliwą.  

Smacznego!  

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *