18/12/2024

CDN

TWOJA GAZETA STUDENCKA

Nadziane muszle w sosie pomidorowym

1 min read

muszle 1Już po Walentynkach, ale przecież uroczystą kolację można urządzić bez okazji. To danie idealnie komponuje się ze smakiem czerwonego wina. Wygląda też świetnie w blasku świec. Zapraszamy na naszą kolejną makaronową propozycję!

Składniki na ok. 4 porcje:

– muszle makaronowe

– ser

– 400 g mięsa mielonego (np. z szynki)

– czerwona papryka

– żółta papryka

– cebula

– 2 łyżki serka mascarpone

– pieprz

– sól

– przyprawa papryka słodka

– oliwa z oliwek

Sos:

– 250 ml przecieru pomidorowego

– pomidory w puszce

– łyżka bazylii

– 2 łyżki oliwy z oliwek

– pieprz

– sól

– cukier

Przygotowanie:

Cebulę pokrój w kostkę, podsmaż na patelni, następnie dodaj mięso i smaż, aż całkiem zmieni kolor. Dodaj pieprz, sól i paprykę słodką do smaku.

Paprykę pokrój w kostkę, duś na patelni, aż stanie się miękka, co jakiś czas podlewając odrobiną wody. Dodaj do mięsa razem z serkiem mascarpone i wymieszaj.

Do garnka wlej przecier pomidorowy, zawartość puszki z pomidorami (wcześniej pokrój je w kostkę), dodaj bazylię, oliwę z oliwek, szczyptę soli, cukru i pieprz. Wszystkie składniki gotuj na małym ogniu ok. pół godziny.

Makaronowe muszle ugotuj al dente, odcedź, przepłucz kilka razy zimną wodą i nasmaruj oliwą z oliwek.

Do naczynia żaroodpornego wlej sos pomidorowy, w sosie poukładaj muszle nadziane farszem z mięsa mielonego i papryki. Każdą muszlę posyp startym serem.

Piecz w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez ok. 15 min.

Smacznego!

muszle 2

 

Więcej makaronowych propozycji znajdziecie: tu, tu i tu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

piętnaście − dwanaście =