Nadziane muszle w sosie pomidorowym
1 min readJuż po Walentynkach, ale przecież uroczystą kolację można urządzić bez okazji. To danie idealnie komponuje się ze smakiem czerwonego wina. Wygląda też świetnie w blasku świec. Zapraszamy na naszą kolejną makaronową propozycję!
Składniki na ok. 4 porcje:
– muszle makaronowe
– ser
– 400 g mięsa mielonego (np. z szynki)
– czerwona papryka
– żółta papryka
– cebula
– 2 łyżki serka mascarpone
– pieprz
– sól
– przyprawa papryka słodka
– oliwa z oliwek
Sos:
– 250 ml przecieru pomidorowego
– pomidory w puszce
– łyżka bazylii
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– pieprz
– sól
– cukier
Przygotowanie:
Cebulę pokrój w kostkę, podsmaż na patelni, następnie dodaj mięso i smaż, aż całkiem zmieni kolor. Dodaj pieprz, sól i paprykę słodką do smaku.
Paprykę pokrój w kostkę, duś na patelni, aż stanie się miękka, co jakiś czas podlewając odrobiną wody. Dodaj do mięsa razem z serkiem mascarpone i wymieszaj.
Do garnka wlej przecier pomidorowy, zawartość puszki z pomidorami (wcześniej pokrój je w kostkę), dodaj bazylię, oliwę z oliwek, szczyptę soli, cukru i pieprz. Wszystkie składniki gotuj na małym ogniu ok. pół godziny.
Makaronowe muszle ugotuj al dente, odcedź, przepłucz kilka razy zimną wodą i nasmaruj oliwą z oliwek.
Do naczynia żaroodpornego wlej sos pomidorowy, w sosie poukładaj muszle nadziane farszem z mięsa mielonego i papryki. Każdą muszlę posyp startym serem.
Piecz w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez ok. 15 min.
Smacznego!