Makaron dla wybrednych

Szukasz przepisu na obiad? Jeśli znudziło ci się jedzenie makaronu z ketchupem albo sosem z paczki, to mamy coś dla Ciebie. Tym razem serwujemy pełnoziarnisty makaron z mięsem mielonym i suszonymi pieczarkami. Spragnieni nowych smaków?

DSC_0730

Historia makaronu sięga IV wieku p.n.e. Na jednej z płaskorzeźb wykonanych na grobowcu z tego okresu, widnieją wszystkie narzędzia potrzebne do zagniecenia i pokrojenia pasty. O tytuł pierwszego wytwórcy makaronu walczyli Grecy ze swoim laganon, Rzymianie z lagani, ale też Arabowie, którzy przyczynili się do rozpowszechnienia metody suszenia makaronu na Sycylii. Ostatecznie przyjęło się w kulturze, że to Włosi są wynalazcami i królami makaronu.

Najpopularniejsze są oczywiście spaghetti bolognese i carbonara. Co powiecie jednak na pełnoziarniste fusilli w sosie jogurtowym z dużą ilością mielonego mięsa, suszonych pieczarek i przypraw?

Składniki:

– 500 g pełnoziarnistego fusilli

– 500 g mięsa mielonego (z kurczaka lub indyka)

– 150 g suszonych pieczarek

– 2 duże łyżki suszonej cebuli

– 100 g startej mozzarelli

– 250 g jogurtu naturalnego

– 2 ząbki czosnku

– przyprawy: sól, pieprz ziołowy, słodka papryka, natka pietruszki, imbir, tymianek

Ugotuj makaron w osolonej wodzie zgodnie z notką na opakowaniu. Podsmaż mięso na patelni. Przypraw i dodaj suszone składniki: pieczarki i cebulę. Możesz zastąpić je świeżymi. Dodaj rozgnieciony czosnek. Podlej odrobiną wody i duś kilka minut. Wlej jogurt i dokładnie zamieszaj. Pod koniec dodaj ser.

Odcedź makaron i przelej do niego przygotowany sos. Zamieszaj i bon appetit!

Czas przygotowania – ok. 30 min.

DSC_0738

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

siedemnaście + dziesięć =