Tortellini nie tylko do sałatki

Czy wy też nie mogliście się powstrzymać przed wyjadaniem tortellini z sałatki? Tym razem te włoskie pierożki zagrają pierwsze skrzypce. Kolejne obiadowe danie z makaronem w roli głównej przed Wami.

DSC_0740

Faszerowane makarony to przysmak znany od epoki renesansu. Ich wybór jest ogromny: agnolotti, ravioli, anolini  i wiele innych. Jednak najbardziej popularne w Polsce jest tortellini.

Tradycyjnie tortellini podaje się z sosem pomidorowym, my przedstawiamy naszą wariację na ich temat. Będzie cebulowo, z dużą ilością kurczaka. Nie potrzeba ani grama śmietany, by zrobić prosty i szybki sos.

Składniki:

1 opakowanie tortellini z serowym nadzieniem

4 duże cebule

2 piersi z kurczaka

ok. pół litra bulionu

ząbek czosnku

przyprawy: sól, pieprz ziołowy, biały pieprz, oregano

 

DSC_0748Najpierw marynujemy pokrojone w drobną kostkę piersi z kurczaka. Do miski przekładamy mięso, przyprawiamy solą, pieprzem ziołowym i oregano. Dolewamy odrobinę oleju lub oliwy i dokładnie mieszamy. Wrzucamy do rondelka i smażymy. Dodajemy pokrojoną cebulę i dusimy razem, aż cebula zmięknie. Następnie wlewamy bulion – wystarczy wcześniej zalać ciepłą wodą dwie kostki rosołowe – dodajemy rozgnieciony ząbek czosnku. Bulionu wlejcie tylko tyle, by nie przekraczał poziomu pozostałych składników. Wszystko gotujemy aż nadmiar rosołu odparuje. Dodajemy szczyptę białego pieprzu – wystarczy odrobina ze względu na jego intensywny zapach i smak. Na koniec wrzucamy ugotowane wcześniej w osolonej wodzie tortellini. Zestawiamy z ognia, mieszamy i danie gotowe.

Smacznego!

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

dwa + dwa =