Królowa Włoch
2 min readNiesłusznie wrzucana do jednego worka z fast foodami. Można przyrządzić ją na tyle sposobów, że ciężko znaleźć kogoś, kto potrafi się jej oprzeć. O czym mowa? Oczywiście o pizzy! 9. lutego przypada jej międzynarodowe święto. Może to dobra okazja, aby tym razem zrobić ją w domu?
Tak naprawdę na Waszej pizzy może znaleźć się wszystko (no, prawie) na co tylko macie ochotę. Możecie dodać ulubione produkty, albo to, co akurat zostało Wam w lodówce. My proponujemy dwa sprawdzone warianty. Jeden z mięsem, a drugi wegetariański.
Składniki
Ciasto (na 2 okrągłe pizze o średnicy ok. 35 cm.):
– 250 ml ciepłej wody
– 500 g mąki pszennej (najlepiej mąki do pizzy)
– 25 g drożdży
– łyżeczka soli
– łyżeczka cukru
– 2 łyżki oliwy z oliwek
Sos:
– kartonik przecieru pomidorowego
– szczypta cukru
– szczypta soli
– suszona bazylia
– czosnek granulowany lub świeży przeciśnięty przez praskę (1 duży ząbek)
– jedna podwójna pierś z kurczaka
– paczka mrożonego szpinaku (w liściach)
– 2 ząbki czosnku
– mozzarella
– ser pleśniowy np. lazur
– sól, pieprz
Pizza wegetariańska:
– pieczarki
– mała puszka kukurydzy
– pół cebuli
– jedna papryka
– kostka żółtego sera
Przygotowanie
Ciasto: Wymieszaj drożdże z cukrem, wodą i 3 płaskimi łyżkami mąki. Woda powinna być bardzo ciepła, ale nie gorąca. Odstaw rozczyn na 15 min pod przykryciem.
Resztę mąki przesiej razem z solą na stolnicę lub do miski. Powoli dolewaj do niej rozczyn z drożdży, łącząc ze sobą składniki. Dodaj łyżkę oliwy z oliwek. Uformuj ciasto w kulę i wyrabiaj przez ok. 10 minut. Pamiętaj, że ciasto musi być zagniecione na gładką i elastyczną masę. Następnie posmaruj ciasto cienką warstwą oliwy z wierzchu i odstaw pod przykryciem w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę.
Gdy ciasto urośnie, podziel je na pół (połówka na każdą pizzę). Wyłóż na lekko oprószony mąką blat, ugniataj ok. 2 minuty, a następnie rozwałkuj na płaski placek grubości ok. 0,5 cm.
Przygotuj sos – połącz ze sobą wszystkie składniki. Następnie rozsmaruj kilka łyżek sosu na placku.
Dodatki:
Pizza z mięsem – pokrój kurczaka na małe kawałki, przypraw solą i pieprzem i usmaż. Szpinak powoli rozmroź na patelni, dodaj do niego 2 ząbki przeciśniętego przez praskę czosnku i odrobinę soli. Oba sery pokrój na cienkie plasterki. Wszystkie dodatki rozłóż na pizzy.
Pizza wegetariańska – pokrój pieczarki, cebule i paprykę. Ser zetrzyj na tarce, posyp nim równomiernie placek. Na serze ułóż pozostałe składniki.
Pizzę włóż do rozgrzanego do 220 stopni piekarnika i piecz ok. 15 min.
Smacznego!