Królowa Włoch

1Niesłusznie wrzucana do jednego worka z fast foodami. Można przyrządzić ją na tyle sposobów, że ciężko znaleźć kogoś, kto potrafi się jej oprzeć. O czym mowa? Oczywiście o pizzy! 9. lutego przypada jej międzynarodowe święto. Może to dobra okazja, aby tym razem zrobić ją w domu?

Tak naprawdę na Waszej pizzy może znaleźć się wszystko (no, prawie) na co tylko macie ochotę. Możecie dodać ulubione produkty, albo to, co akurat zostało Wam w lodówce. My proponujemy dwa sprawdzone warianty. Jeden z mięsem, a drugi wegetariański.

Składniki

Ciasto (na 2 okrągłe pizze o średnicy ok. 35 cm.):

– 250 ml ciepłej wody

– 500 g mąki pszennej (najlepiej mąki do pizzy)

– 25 g drożdży

– łyżeczka soli

– łyżeczka cukru

– 2 łyżki oliwy z oliwek

Sos:

– kartonik przecieru pomidorowego

– szczypta cukru

– szczypta soli

– suszona bazylia

– czosnek granulowany lub świeży przeciśnięty przez praskę (1 duży ząbek)

2Pizza z mięsem:

– jedna podwójna pierś z kurczaka

– paczka mrożonego szpinaku (w liściach)

– 2 ząbki czosnku

– mozzarella

– ser pleśniowy np. lazur

– sól, pieprz

3

 

Pizza wegetariańska:

– pieczarki

– mała puszka kukurydzy

– pół cebuli

– jedna papryka

– kostka żółtego sera

 

 

Przygotowanie

 Ciasto: Wymieszaj drożdże z cukrem, wodą i 3 płaskimi łyżkami mąki. Woda powinna być bardzo ciepła, ale nie gorąca. Odstaw rozczyn na 15 min pod przykryciem.

Resztę mąki przesiej razem z solą na stolnicę lub do miski. Powoli dolewaj do niej rozczyn z drożdży, łącząc ze sobą składniki. Dodaj łyżkę oliwy z oliwek. Uformuj ciasto w kulę i wyrabiaj przez ok. 10 minut. Pamiętaj, że ciasto musi być zagniecione na gładką i elastyczną masę. Następnie posmaruj ciasto cienką warstwą oliwy z wierzchu i odstaw pod przykryciem w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę.

Gdy ciasto urośnie, podziel je na pół (połówka na każdą pizzę). Wyłóż na lekko oprószony mąką blat, ugniataj ok. 2 minuty, a następnie rozwałkuj na płaski placek grubości ok. 0,5 cm.

Przygotuj sos – połącz ze sobą wszystkie składniki. Następnie rozsmaruj kilka łyżek sosu na placku.

Dodatki:

Pizza z mięsem – pokrój kurczaka na małe kawałki, przypraw solą i pieprzem i usmaż. Szpinak powoli rozmroź na patelni, dodaj do niego 2 ząbki przeciśniętego przez praskę czosnku i odrobinę soli. Oba sery pokrój na cienkie plasterki. Wszystkie dodatki rozłóż na pizzy.

Pizza wegetariańska – pokrój pieczarki, cebule i paprykę. Ser zetrzyj na tarce, posyp nim równomiernie placek. Na serze ułóż pozostałe składniki.

Pizzę włóż do rozgrzanego do 220 stopni piekarnika i piecz ok. 15 min.

Smacznego!

5

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

16 − czternaście =