Ciasta dla leniwych
2 min readSłodkości – kto ich nie kocha? Są dobre szczególnie w czasie sesji, gdy potrzebujemy pozytywnego doładowania. Możemy pójść do sklepu i zgarnąć z półki czekoladę, ale możemy też, w prosty sposób, upiec ciasto, które będzie smakowało nawet najbardziej wybrednym osobom.
Piernik w wersji ekonomicznej, bo o nim mowa, podbija serca wielu osób. Jest idealny dla studentów – tani, szybki i prosty w wykonaniu. Dodatkowymi atutami są smak i zapach ciasta. Dlaczego więc nie spróbować i nie zafundować sobie odrobiny przyjemności w takim wydaniu?
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- szklanka cukru
- łyżka dżemu
- łyżka cynamonu
- łyżka kakao
- szklanka mleka
- 3/4 szklanki oleju
- łyżeczka sody
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- jajko
- tłuszcz do wysmarowania i bułka tarta do posypania formy
Sposób przygotowania:
- Mąkę, cukier, kakao i cynamon wsypujemy do miski, wlewamy mleko i olej, dodajemy jajko, sodę i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie miksujemy.
- Uzyskaną masę wlewamy do natłuszczonej i posypanej bułką tartą formy. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 °C i pieczemy około 30 minut.
- Po upieczeniu ciasto wyjmujemy i studzimy. Następnie przekrawamy wzdłuż na pół i obie części smarujemy dżemem. Składamy.
Wystudzone ciasto można posypać cukrem pudrem, polać polewą lub ozdobić je według własnego uznania. Można również przekroić je na pół i przełożyć jakąś słodką masą (np. z twarogu). Możliwości jest wiele, by z nawet tak prostego ciasta zrobić coś, czym warto dzielić się ze znajomymi.
Kolejna propozycja to placek z owocami, również w wersji dla leniwych. To ciasto także zachwyca zapachem oraz smakiem i możemy być pewni, że nasi znajomi będą się nim delektować.
Składniki:
- 6 jajek
- 2 szklanki mąki
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- szklanka cukru
- 1/2 szklanki oleju
- Owoce (dowolne)
- cukier puder
Sposób przygotowania:
Do miski wbijamy całe jajka, dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier i olej. Całość mieszamy łyżką, tylko do momentu połączenia składników. Ciasto wylewamy na blaszkę i delikatnie równamy. Na wierzchu, lekko dociskając w ciasto układamy przygotowane wcześniej owoce. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 45 minut. Przestudzone możemy posypać cukrem pudrem, ale nie jest to konieczne, bo ciasto samo w sobie nie jest zbyt kwaśne.