Ciasta dla leniwych

piece-of-honey-cake-picjumbo-comSłodkości – kto ich nie kocha? Są dobre szczególnie w czasie sesji, gdy potrzebujemy pozytywnego doładowania. Możemy pójść do sklepu i zgarnąć z półki czekoladę, ale możemy też, w prosty sposób, upiec ciasto, które będzie smakowało nawet najbardziej wybrednym osobom.

Piernik w wersji ekonomicznej, bo o nim mowa, podbija serca wielu osób. Jest idealny dla studentów – tani, szybki i prosty w wykonaniu. Dodatkowymi atutami są smak i zapach ciasta. Dlaczego więc nie spróbować i nie zafundować sobie odrobiny przyjemności w takim wydaniu?

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • szklanka cukru
  • łyżka dżemu
  • łyżka cynamonu
  • łyżka kakao
  • szklanka mleka
  • 3/4 szklanki oleju
  • łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • jajko
  • tłuszcz do wysmarowania i bułka tarta do posypania formy

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę, cukier, kakao i cynamon wsypujemy do miski, wlewamy mleko i olej, dodajemy jajko, sodę i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie miksujemy.
  2. Uzyskaną masę wlewamy do natłuszczonej i posypanej bułką tartą formy. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 °C i pieczemy około 30 minut.
  3. Po upieczeniu ciasto wyjmujemy i studzimy. Następnie przekrawamy wzdłuż na pół i obie części smarujemy dżemem. Składamy.

Wystudzone ciasto można posypać cukrem pudrem, polać polewą lub ozdobić je według własnego uznania. Można również przekroić je na pół i przełożyć jakąś słodką masą (np. z twarogu). Możliwości jest wiele, by z nawet tak prostego ciasta zrobić coś, czym warto dzielić się ze znajomymi.

 

Kolejna propozycja to placek z owocami, również w wersji dla leniwych. To ciasto także zachwyca zapachem oraz smakiem i możemy być pewni, że nasi znajomi będą się nim delektować.

Składniki:

  • 6 jajek
  • 2 szklanki mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szklanka cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • Owoce (dowolne)
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Do miski wbijamy całe jajka, dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier i olej. Całość mieszamy łyżką, tylko do momentu połączenia składników. Ciasto wylewamy na blaszkę i delikatnie równamy. Na wierzchu, lekko dociskając w ciasto układamy przygotowane wcześniej owoce. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 45 minut. Przestudzone możemy posypać cukrem pudrem, ale nie jest to konieczne, bo ciasto samo w sobie nie jest zbyt kwaśne.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *