13/12/2024

CDN

TWOJA GAZETA STUDENCKA

Co będzie modne w tym roku w… kuchni?

3 min read
źródło: kaboompics
źródło: kaboompics

Trendy kojarzą ci się tylko z ubraniami, fryzurami, dodatkami? Okazuje się, że moda zawitała także do serca domu, i nie dotyczy fartuchów na topie. Trendy żywieniowe pojawiają się co rok lub co sezon, i znacznie bardziej wpływają na nasze życie niż modny ciuch.

Nasiona chia czy jagody goji to jedne z wielu modnych produktów, które królowały na talerzach w poprzednich latach. Zanim obiły ci się o uszy te nieznane dotąd nazwy produktów, najpierw trafiły na stoły tych, dla których zdrowy tryb życia to podstawa. Dopiero po jakimś czasie zagościły na ustach większej liczby osób. O jakich produktach będzie głośno w tym roku? Choć tym razem nie pojawią się mocno skomplikowane i nieznane nazwy towarów, koniecznie przeczytaj nasz wpis do końca. Już dziś możesz zdecydować czy warto ulec modzie na niżej podane trendy żywieniowe.

Tłusto i zdrowo?

Produkty „light” i „zero procent” odchodzą do lamusa? Najnowsze kulinarne trendy skupiają się wokół tłuszczu. Powinien być zdrowy, czyli tłoczony na zimno, pochodzący z ryb, które zawierają kwasy tłuszczowe nienasycone omega-3 i omega-6. Taki tłuszcz zawarty jest też w orzechach, awokado, ziarnach, oliwkach.

Buraku!

Cenne składniki odżywcze w jednym warzywie – tym cechuje się burak. Zawiera kwas foliowy, witaminę C, żelazo, wapń, magnez, potas, miedź, cynk, bor, mangan… i wiele innych pierwiastków mineralnych. Mało? Burak ma też właściwości lecznicze. Wzmacnia odporność, opóźnia starzenie, zapobiega występowaniu nowotworów, obniża ciśnienie krwi, dodaje sił. Tak zdrowe warzywo powinno królować na naszych talerzach przez cały rok. Jeśli brakuje ci pomysłu na buraka, polecamy nasze 5 sposobów na to warzywo.

Warzywny makaron

Popularnym produktem w 2016 roku będzie makaron, ale nie taki zwykły. Jeśli chcesz mieć modny talerz, zrób makaron z warzyw. Co zyskasz? Produkt bogaty w witaminy i do tego niskokaloryczny. Do jego przygotowania najlepiej nadaje się cukinia, marchewka czy bakłażan. Cienkie paski z warzyw możesz dodać np. do sałatki. Dobrym pomysłem będzie też połączenie ich z sosem lub pesto. Potrzebujesz tylko specjalnej obieraczki, by wyczarować obiad zdrowy, szybki i na czasie.

źródło: kaboompics
źródło: kaboompics

Strączkowo

Fasola czarna, biała, mung, ciecierzyca, soczewica, groch, soja… Wybór warzyw strączkowych jest ogromny. Zalety? To jedne z najbardziej wartościowych produktów. Są źródłem białka lekkostrawnego, węglowodanów. Strączki bogate są w żelazo, fosfor, potas, wapń, witaminy z grupy B. Mają niski indeks glikemiczny, na długo zaspokajają głód. Mogą pomóc w walce z otyłością czy cukrzycą. Chcesz wykorzystać strączki w kuchni? Ugotuj obiad z ich dodatkiem, zrób z nich pastę (np. hummus z ciecierzycy) lub… upiecz ciasto.

To nie jedyne zapowiadające się trendy na ten rok. Dochodzą do tego jeszcze: woda karczochowa, probiotyki czy kiełki. Co najbardziej przyjmie się w tym roku w naszych kuchniach? Wyżej wymienione produkty są już dosyć popularne w wielu jadłospisach. Czy w tym roku nastąpi jednak na nie wielki, dodatkowy boom? Cenne wartości odżywcze i dobroczynny wpływ na zdrowie przekonują, że jest on jak najbardziej wskazany.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

13 − 7 =