Ciasteczka z żurawiną
1 min readMiękkie, łatwe i ekspresowe w przygotowaniu ciasteczka z żurawiną i ziarnami to nasza propozycja na weekendowe podjadanie. Potrzebujecie niezawodnego przepisu na święta? Łapcie garnki – czas coś upiec!
Kilka słów o samej żurawinie na początek. Jest to naukowo potwierdzone, że żurawina pomaga w leczeniu chorób układu moczowego. To dzięki niej bakterie są łatwiej wydalane z organizmu. Co więcej, udowodnione jest jej pozytywne działanie na zęby i dziąsła. Sok z żurawiny zmniejsza też ryzyko zawału, co może okazać się zbawienne przed zbliżającą się sesją. A jak przygotować ciasteczka ze zdjęcia powyżej?
Skład:
– 3 szklanki mąki
– 2 lub 3 szklanki łuskanego słonecznika
– 2 szklanki suszonej żurawiny
– 1,5 szklanki sezamu
– kostka masła
– duża łyżka cukru trzcinowego lub brązowego
– 2 łyżki miodu
– ok. 2 łyżki mleka
– odrobina soli
– łyżeczka proszku do pieczenia
Masło ucieramy z cukrem i miodem. Dodajemy wszystkie sypkie składniki i dokładnie mieszamy. Ciasto powinno dać się ulepić w dużą kulę. Jeśli jest zbyt sypkie wystarczy dolać trochę mleka.
Piec w temp. 150C przez 10 minut.
Smacznego!