Ciasteczka z żurawiną

Miękkie, łatwe i ekspresowe w przygotowaniu ciasteczka z żurawiną i ziarnami to nasza propozycja na weekendowe podjadanie. Potrzebujecie niezawodnego przepisu na święta? Łapcie garnki – czas coś upiec!

zzurawina

Kilka słów o samej żurawinie na początek.  Jest to naukowo potwierdzone, że żurawina pomaga w leczeniu chorób układu moczowego. To dzięki niej bakterie są łatwiej wydalane z organizmu. Co więcej, udowodnione jest jej pozytywne działanie na zęby i dziąsła. Sok z żurawiny zmniejsza też ryzyko zawału, co może okazać się zbawienne przed zbliżającą się sesją. A jak przygotować ciasteczka ze zdjęcia powyżej?

Skład:

– 3 szklanki mąki

– 2 lub 3 szklanki łuskanego słonecznika

– 2 szklanki suszonej żurawiny

– 1,5 szklanki sezamu

– kostka masła

– duża łyżka cukru trzcinowego lub brązowego

– 2 łyżki miodu

– ok. 2 łyżki mleka

– odrobina soli

– łyżeczka proszku do pieczenia

Masło ucieramy z cukrem i miodem. Dodajemy wszystkie sypkie składniki i dokładnie mieszamy. Ciasto powinno dać się ulepić w dużą kulę. Jeśli jest zbyt sypkie wystarczy dolać trochę mleka.

Piec w temp. 150C przez 10 minut.

Smacznego!

DSC_0365

DSC_0364

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

19 − szesnaście =