Ciasto ze szpinakiem i surimi

Eksperymenty są zawsze zaskakujące. Tak było w przypadku tego ciasta. Niebanalne połączenie szpinaku i paluszków krabowych – znanych też jako surimi, plus trochę żółtego sera… Przepis specjalnie dla głodomorów spragnionych wrażeń.

DSC_0291

Surimi, czyli tłumacząc z japońskiego – mielone mięso – podbiło polskie supermarkety już kilka dobrych lat temu. Robi się je z mięsa białych ryb, przeważnie dorsza. Japońska tradycja produkowania surimi sięga kilku stuleci. W 1969 r. Nishitani Yosuke przedefiniował całą filozofię produkcji, dzięki czemu trafiło ono do masowej produkcji. Dziś pewnie każdy próbował słynnych paluszków krabowych, chociażby w sałatkach. A co powiecie na ciasto z nimi?

Składniki

Ciasto:

– 3 szklanki mąki

– 20 dag masła

– 2 żółtka

– 90 g jogurtu naturalnego (pół małego kubeczka) lub ¾ szklanki gęstej śmietany

–  łyżeczka soli

 

Nadzienie:

– pół paczki mrożonego szpinaku (lub świeżego) – najlepiej tyle ile lubimy

– paluszki krabowe

– kilka grubo krojonych plastrów sera

– sól

– czosnek – jeden ząbek lub łyżeczka mielonego

Najpierw zabieramy się za ciasto. Z mąki, masła i pozostałych składników zagniatamy ciasto. Wstawiamy je na 2 godziny do lodówki i robimy farsz. Na patelnię z dodatkiem masła lub oleju wysypujemy szpinak. Smażymy aż do rozmarznięcia. Przyprawiamy solą i czosnkiem- najlepiej świeżym. Rozmrażamy paluszki krabowe.

Po 2 godzinach wyciągamy ciasto i cienko je rozwałkowujemy. Przekładamy delikatnie do podłużnej formy – boki powinny być dłuższe, żeby móc później dokładnie zamknąć ciasto. Wykładamy podsmażony szpinak, na to paluszki krabowe, a na samej górze kładziemy ser. Grzbiet ciasta można posmarować roztrzepanym żółtkiem.

Piec w temp. 180ْC przez ok. 40 minut.

Smacznego!

DSC_0288

DSC_0293

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *