Jajko zapiekane w szynce
1 min readWiosnę powoli czuć za oknem, dlatego przyda się coś kolorowego na talerzu, by to podkreślić. Nie ma nic lepszego niż prosty przepis, który można dowolnie modyfikować. Nasze jajko zapiekane w szynce kryje w sobie szpinak.
Jeszcze do niedawna hasło „szpinak” kojarzyło się z przykro wyglądającą papką i tym, że „nieważne że niesmaczne, ważne że zdrowe”. Dziś moda na gotowanie odczarowała tę zieloną roślinkę. Na słodko w koktajlu, w cieście, obowiązkowo na słono z makaronami.
Szpinak to doskonały produkt dla zestresowanych– zawiera sporą dawkę magnezu. Ten ma zasadniczy wpływ na układ nerwowy: obniża podatność na stres i uspokaja. Zapobiega też bólom głowy. Przy całej gamie witamin i składników odżywczy kryje się w nim także kwas szczawiowy. Szpinaku powinny więc unikać osoby z kamicą nerkową.
Składniki:
– 6 jajek
– 12 plastrów szynki, np. parmeńskiej (w zależności od jej wymiarów)
– 300 g świeżego szpinaku baby
– dwa ząbki czosnku
– odrobina oliwy z oliwek
– sól
Formę do muffinek lekko natłuszczamy. Układamy plastry szynki, tak by utworzył się stabilny koszyczek.
Szpinak kroimy drobno i podsmażamy z odrobiną soli i rozgniecionym czosnkiem. Przekładamy go do koszyczków z szynki. Wbijamy na wierzch jajko i zapiekamy w temperaturze 150C. Na koniec można dodać odrobinę sera.
Smacznego!