Jajko zapiekane w szynce
1 min read
Wiosnę powoli czuć za oknem, dlatego przyda się coś kolorowego na talerzu, by to podkreślić. Nie ma nic lepszego niż prosty przepis, który można dowolnie modyfikować. Nasze jajko zapiekane w szynce kryje w sobie szpinak.
Jeszcze do niedawna hasło „szpinak” kojarzyło się z przykro wyglądającą papką i tym, że „nieważne że niesmaczne, ważne że zdrowe”. Dziś moda na gotowanie odczarowała tę zieloną roślinkę. Na słodko w koktajlu, w cieście, obowiązkowo na słono z makaronami.
Szpinak to doskonały produkt dla zestresowanych– zawiera sporą dawkę magnezu. Ten ma zasadniczy wpływ na układ nerwowy: obniża podatność na stres i uspokaja. Zapobiega też bólom głowy. Przy całej gamie witamin i składników odżywczy kryje się w nim także kwas szczawiowy. Szpinaku powinny więc unikać osoby z kamicą nerkową.
Składniki:
– 6 jajek
– 12 plastrów szynki, np. parmeńskiej (w zależności od jej wymiarów)
– 300 g świeżego szpinaku baby
– dwa ząbki czosnku
– odrobina oliwy z oliwek
– sól
Formę do muffinek lekko natłuszczamy. Układamy plastry szynki, tak by utworzył się stabilny koszyczek.
Szpinak kroimy drobno i podsmażamy z odrobiną soli i rozgniecionym czosnkiem. Przekładamy go do koszyczków z szynki. Wbijamy na wierzch jajko i zapiekamy w temperaturze 150C. Na koniec można dodać odrobinę sera.
Smacznego!