Kawa mrożona
1 min readKiedy mamy ochotę na coś słodkiego i orzeźwiającego, niezastąpiona okaże się kawa mrożona! Choć dostać ją można niemal w każdej kawiarni, przygotowanie jej w domu jest szybkie i proste. Przede wszystkim zaś nie ma w niej sztucznych ulepszaczy smaku. Cena jaką zapłacimy za potrzebne produkty jest kilkakrotnie mniejsza od tej w kawiarni!
Składniki:
– 200 ml zaparzonej kawy
– 100 ml mleka
– 50 ml lodów śmietankowych
– kawa do posypania
Sposób przygotowania:
Kawę zaparzamy według uznania. Musi jednak być dość mocna, aby przełamać słodycz lodów i mleka. Dolewamy mleko i czekamy, aż całość trochę ostygnie. Kiedy kawa jest letnia dodajemy lody. W ten sposób roztopią się, tworząc puszystą piankę. Napój wkładamy do lodówki przynajmniej na godzinę. Po wyjęciu, posypujemy wierzch odrobiną kawy, wkładamy słomkę i rozkoszujemy się kawowym deserem!
Fot. Marlena Orzechowska