Mini serniczki z pajęczyną

Jeżeli szukacie banalnie prostego w wykonaniu, a niebanalnego w wyglądzie deseru – oto on. Sernikowe babeczki z kolorową pajęczyną. Dowolnie udekorowane są idealne na każdą okazję – tym razem w halloweenowej wersji.

babeczki z paj-crop

Czas wykonania (z pieczeniem): 30 minut.

Potrzebne będą:

450 g twarogu półtłustego trzykrotnie mielonego

tubka mleka skondensowanego słodzonego – 150 g

1 jajko

1 łyżka mąki (skrobi) ziemniaczanej

1 opakowanie cukru wanilinowego – 16 g

cukrowe pisaki do dekoracji

Wszystkie składniki na ciastko umieścić w misce i wymieszać za pomocą trzepaczki na gładką masę. Na blasze rozłożyć 12 papilotek. Każdą z nich napełnić masą do, mniej więcej, ¾ wysokości.

Rozgrzać piekarnik do 150oC. Na najniższej półce piekarnika umieścić żaroodporne naczynie wypełnione do połowy wrzątkiem (pieczenie w kąpieli wodnej zapobiegnie popękaniu serniczków). Blachę z sernikowymi babeczkami umieścić na środkowej wysokości.

Piec przez około 25 minut. Po upieczeniu pozostawić w uchylonym piekarniku do ostygnięcia. Gdy babeczki będą już całkiem wystudzone, wstawić na min. 3 h, a najlepiej całą noc, do lodówki.

Po schłodzeniu udekorować pisakami, tworząc pajęczynki.

Smacznego!

babeczki2-crop2

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

siedemnaście − jedenaście =