Świeży sok z cytrusów
1 min readLekkie, naturalnie słodkie i pełne witamin – soki z cytrusów. Nasz numer jeden na nie tylko wiosenne poranki. Taka dawka witaminy C postawi na nogi nawet najbardziej zaspanych. Teraz gdy wreszcie pogoda dopisuje nasz organizm łaknie cytrusów, dlatego zapraszamy na sok z pomarańczy i cytryny.
Nasz kolejny sok to banalne połączenie pomarańczy i cytryny. Dodajcie przyprawy, trochę lodu i jogurt naturalny, a urozmaici każde śniadanie. Cytrusy gościły u nas nie raz, dlatego po soku z czerwonych pomarańczy sięgamy po nie po raz kolejny.
Składniki na dwie duże szklanki soku:
– jedna duża pomarańcza
– cytryna
– szczypta brązowego cukru
– kubeczek jogurtu naturalnego (ok. 180g)
– kostki lodu
– przyprawy: np. imbir
Jak zawsze nie obędzie się bez blendera. Do naczynia w którym będziemy miksować wyciskamy sok z cytryny (pozbywając się pestek). Obieramy dokładnie pomarańczę, tak by jak najmniej skórki dostało się do naszego soku. Kroimy ją na mniejsze części i dorzucamy do soku z cytryny. Wlewamy jogurt naturalny i przyprawiamy, ewentualnie dodajemy szczyptę cukru. Wszystko miksujemy razem na gładki sok. Przelewamy do szklanek i dodajemy kilka kostek lodu. Idealne na letnie orzeźwienie i wiosenne przebudzenie.
Smacznego!