23/11/2024

CDN

TWOJA GAZETA STUDENCKA

Halloweenowe przekąski

3 min read

przekaski2Halloween tuż tuż, a najbliższy, długi weekend będzie owocował w nie jedną imprezę tematyczną. Gdy już przygotujemy swoją stylizację, warto też zadbać o wyjątkowe przekąski. Przygotowaliśmy dla Was zbiór kilku prostych i szybkich pomysłów, które wprowadzą trochę upiornego klimatu.

Robaczywe babeczki

Składniki:
2 szklanki mąki
1,5 szklanki cukru
0,5 szklanki mleka
4 jajka
1 kostka margaryny
3 łyżki kakao
20 g proszku do pieczenia

żelki w kształcie robaków
ciemne kruche ciasteczka

W garnku rozpuszczamy margarynę, dodajemy mleko, cukier i kakao. Podgrzewamy do połączenia się składników, z rozpuszczonej masy odlewamy pół szklanki (będzie to nasza późniejsza polewa).
Żółtka jajek łączymy dokładnie z proszkiem do pieczenia i mąką, dodając po trochu kakaowej masy. Aby wszystko dobrze wymieszać możemy użyć miksera. Dwa białka ubijam z odrobiną soli na sztywną pianę i delikatnie, w małych porcjach dodajemy do ciasta. Masę przelewamy do foremek, mniej więcej do połowy, pieczemy 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°. Po wystudzeniu babeczek robimy w nich nacięcia, do których wkładamy żelkowe robaki. Następie nakładamy polewę i pokruszone ciasteczka.

preparowanyryzDynie z preparowanego ryżu

 

 

 

 

 

Składniki:
6 szklanek ryżu preparowanego
85 g masła
kilka kropel pomarańczowego barwnika spożywczego
1 opakowanie pianek masrshmallow
cukierki czekoladowe typu Dumle

Pianki roztapiamy z masłem i dodajemy pomarańczowy barwnik. 2-3 łyżki masy przekładamy do szklanki i odstawiamy na bok. Do reszty dodajemy preparowany ryż i mieszamy. Masę ryżową przekładamy do foremki na muffinki i wkładamy do lodówki żeby zastygła. Po wyjęciu z foremki sklejamy dwie babeczki za pomocą masy, którą zostawiliśmy w szklance. Tak przygotowane dynię najłatwiej i najefektowniej przyozdabia się pisakami do ciast. Czekoladowe cukierki rozpuszczamy lekko z jednej strony i przyklejamy do babeczek, aby wyglądały jak łodygi.

Robaki z galaretki

Składniki:
6 galaretek (najlepiej wiśniowych, winogronowych lub malinowych)
40g żelatyny
3 szklanki wrzącej wody
3/4 szklanki bitej śmietany
ok. 100 plastikowych słomek
ciemne kruche ciasteczka

Słomki dokładnie rozprostowujemy, związujemy razem na dole i na górze gumką recepturką, wkładamy do wysokiego naczynia (np. dzbanka), słomki muszą ciasno do siebie przylegać. Łączymy ze sobą żelatynę i smakowe galaretki, zalewamy wrzącą wodą i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się składników. Odstawiamy do ostygnięcia. Kiedy galaretka będzie letnia dodajemy do niej bitą śmietanę i ponownie mieszamy. Otrzymaną mieszankę wlewamy do słomek i wkładamy do lodówki na minimum 8 godzin. Aby wyciągnąć robaki najlepiej zanurzyć słomkę w ciepłej wodzie i delikatnie wycisnąć z niej dżdżownicę. Na talerz wysypujemy pokruszone ciasteczka i układamy na nich galaretkowe robaki.

Dynie z ciasta francuskiego z jabłkiem

Składniki:

2 opakowania ciasta francuskiego
2 jabłka
1 jajko
1/3 szklanki cukru
szczypta cynamonu

Jabłka ścieramy na grubych oczkach tarki i krotko podsmażamy z cukrem i cynamonem. Z jednego opakowania ciasta francuskiego wykrawamy szklank1`1ą koła, które będą naszą podstawą. Z drugiego również wykrawamy koła, lecz wycinamy w nich oczy i zęby na kształt takich, które widzimy przeważnie w halloweenowych lampionach z dyni. Na okrągłą podstawę kładziemy jabłkowy warsz i przykrywamy drugą częścią. Tak przygotowane ciastka smarujemy z rozbełtanym żółtkiem z jajka i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200°15-20 minut.

Tak przygotowane przekąski dodadzą charakteru tematycznej imprezie i bez wątpienia zachwycą gości. Strasznego! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

16 − czternaście =