![](https://cdn.ug.edu.pl/wp-content/uploads/2021/07/mc-440x334.jpg)
fot. Pinterest
McDonald’s. Najpopularniejsza sieć barów szybkiej obsługi na całym świecie, a także symbol globalizacji i niezdrowego jedzenia. Dlaczego jej oferta jest tak przyciągająca? Cóż – na jedzenie czekasz najwyżej kilka minut. Dodatkowo masz pewność, że posiłek będzie pyszny, a jego smak zawsze będzie ten sam. Ale w którym miejscu rozpoczęła się historia McDonald’s? Cofnijmy się do początku.
Opowieść o restauracji zawiera kilku kluczowych bohaterów. Wielu odruchowo pomyśli o nikim innym, a o biznesmenie o nazwisku Ray Kroc, który zbudował prawdziwe imperium. Jednak to nie on był pomysłodawcą nowego, niezwykle szybkiego systemu wydawania jedzenia w połowie dwudziestego wieku. Byli to dwaj bracia – Richard i Maurice McDonald, którzy pierwszy lokal z szybką obsługą otworzyli w 1948 roku, w San Bernardino w Kalifornii. McDonald’s początkowo była przydrożną restauracją, która szybko zdobyła popularność wśród mieszkańców za sprawą serwowanych hamburgerów, frytek i koktajli mlecznych. W 1953 roku został otwarty pierwszy lokal na licencji franczyzy.
![Bracia Mcdonald.](https://cdn.ug.edu.pl/wp-content/uploads/2021/07/mcdonalds.jpg)
Bracia Mcdonald. fot. Pinterest
Przełom
Nadszedł rok 1954. Bracia McDonald nie mieli pojęcia, że za chwilę ich życie wywróci się do góry nogami, gdy poznają biznesmena Raya Kroca – sprzedawcę mikserów, który od lat handlował najróżniejszymi towarami. Gdy dowiedział się o pewnym lokalu, który zamówił więcej mikserów niż jakikolwiek inny, postanowił osobiście stawić się u braci. To, co ujrzał, sprawiło, że Kroc po kilkudziesięciu latach odnalazł sens życia: szansę na zaistnienie, na spełnienie swoich marzeń, na zbudowanie czegoś wielkiego. Jeszcze w tym samym roku został agentem sprzedającym licencję na prowadzenie lokali według systemu braci McDonald. Od tego momentu Kroc stał się prawdziwym wizjonerem. Chęć rozbudowania “Speedee Service System” jak i stworzenie ogólnokrajowej sieci restauracji pochłonęła go całkowicie.
![](https://cdn.ug.edu.pl/wp-content/uploads/2021/07/ray-390x440.jpg)
Ray Kroc. fot. Pinterest
1955 rok to początek McDonald’s Corporation. W tym samym roku powstał lokal McDonald’s w Des Plaines w stanie Illnois. Współpraca Kroca z braćmi jednak nie układała się zbyt dobrze. Mieli zupełnie różne wizje co do przyszłości restauracji, co przekładało się na wiele nieporozumień i konfliktów między nimi. Z czasem dochodziło od sytuacji, gdzie Ray podejmował decyzje bez konsultacji ze swoimi wspólnikami, a było to spowodowane faktem, że zdaniem Kroca bracia spowolniali rozwój firmy. Nie godzili się na wiele rozwiązań – Ray z czasem chciał uwolnić się od układu z McDonaldami i po prostu odkupić restaurację.
Imperium Kroca
Bracia zażądali 2,7 miliona dolarów. Mieli jeszcze jeden warunek – chcieli zatrzymać swój pierwszy lokal. To nie podobało się Rayowi, gdyż ta lokalizacja była najlepsza w całym stanie. Postanowił jednak ustąpić. Bracia nie mogli korzystać już z nazwy McDonald’s, więc zmienili szyld na The Big M. Kroc wybudował kolejną restaurację obok lokalu braci, a ci po kilku latach nie wytrzymali konkurencji.
The Golden Arches
Symbol Mcdonald’s – złote łuki, to prawdopodobnie najbardziej znane logo na świecie. Powstało w 1953 roku, a zostało zaprojektowane przez architekta Stanleya Mestona. Mężczyzna zaprojektował budynek franczyzy restauracji, a po jej bokach zamieścił właśnie te dwa złote łuki. Później połączono je w literę „M”. Mają symbolizować prestiż i stabilizację.
![](https://cdn.ug.edu.pl/wp-content/uploads/2021/07/film-314x440.jpg)
fot. Filmweb
Film „McImperium”
W 2016 roku powstał film o historii McDonald’s w reżyserii Johna Lee Hancocka. W rolę Raya Kroca wcielił się Michael Keaton, a w rolę braci – Nick Offerman i John Carroll Lynch. Ci, którzy nigdy wcześniej nie znali historii restauracji, zdecydowanie będą zaskoczeni jej zakończeniem. Entuzjazm, zaangażowanie i początkowo owocna współpraca braci z Rayem zamienia się w dramat. Kroc staje się innym człowiekiem. Scenarzysta filmu, Robert Siegel – pokazał przemianę biznesmena, którego całym światem staje się fortuna, sława i potęga. Zostawia swoją żonę dla Joan Kroc, filantropki, która uwiodła go swoją pomysłowością i zaangażowaniem w rozwój McDonald’s. Ray nie wywiązuje się z umowy z braćmi, zaczyna działać samodzielnie, a ostatecznie przejmuje dzieło McDonaldów. Film dostępny jest na platformie Netflix.
McDonald’s w liczbach
Obecnie istnieje ponad 32 tysięcy lokali McDonald’s w 119 krajach. Dziennie obsługują około 58 milionów klientów. W restauracjach zatrudnione jest ponad 400 tysięcy osób. Roczne dochody wynoszą ponad 20 miliardów dolarów.