McDonald’s – imperium Raya Kroca

fot. Pinterest

McDonald’s. Najpopularniejsza sieć barów szybkiej obsługi na całym świecie, a także symbol globalizacji i niezdrowego jedzenia. Dlaczego jej oferta jest tak przyciągająca? Cóż – na jedzenie czekasz najwyżej kilka minut. Dodatkowo masz pewność, że posiłek będzie pyszny, a jego smak zawsze będzie ten sam. Ale w którym miejscu rozpoczęła się historia McDonald’s? Cofnijmy się do początku.

Opowieść o restauracji zawiera kilku kluczowych bohaterów. Wielu odruchowo pomyśli o nikim innym, a o biznesmenie o nazwisku Ray Kroc, który zbudował prawdziwe imperium. Jednak to nie on był pomysłodawcą nowego, niezwykle szybkiego systemu wydawania jedzenia w połowie dwudziestego wieku. Byli to dwaj bracia – Richard i Maurice McDonald, którzy pierwszy lokal z szybką obsługą otworzyli w 1948 roku, w San Bernardino w Kalifornii. McDonald’s początkowo była przydrożną restauracją, która szybko zdobyła popularność wśród mieszkańców za sprawą serwowanych hamburgerów, frytek i koktajli mlecznych. W 1953 roku został otwarty pierwszy lokal na licencji franczyzy.

Bracia Mcdonald.

Bracia Mcdonald. fot. Pinterest

Przełom

Nadszedł rok 1954. Bracia McDonald nie mieli pojęcia, że za chwilę ich życie wywróci się do góry nogami, gdy poznają biznesmena Raya Kroca – sprzedawcę mikserów, który od lat handlował najróżniejszymi towarami. Gdy dowiedział się o pewnym lokalu, który zamówił więcej mikserów niż jakikolwiek inny, postanowił osobiście stawić się u braci. To, co ujrzał, sprawiło, że Kroc po kilkudziesięciu latach odnalazł sens życia: szansę na zaistnienie, na spełnienie swoich marzeń, na zbudowanie czegoś wielkiego. Jeszcze w tym samym roku został agentem sprzedającym licencję na prowadzenie lokali według systemu braci McDonald. Od tego momentu Kroc stał się prawdziwym wizjonerem. Chęć rozbudowania “Speedee Service System” jak i stworzenie ogólnokrajowej sieci restauracji pochłonęła go całkowicie.

Ray Kroc. fot. Pinterest

1955 rok to początek McDonald’s Corporation. W tym samym roku powstał lokal McDonald’s w Des Plaines w stanie Illnois. Współpraca Kroca z braćmi jednak nie układała się zbyt dobrze. Mieli zupełnie różne wizje co do przyszłości restauracji, co przekładało się na wiele nieporozumień i konfliktów między nimi. Z czasem dochodziło od sytuacji, gdzie Ray podejmował decyzje bez konsultacji ze swoimi wspólnikami, a było to spowodowane faktem, że zdaniem Kroca bracia spowolniali rozwój firmy. Nie godzili się na wiele rozwiązań – Ray z czasem chciał uwolnić się od układu z McDonaldami i po prostu odkupić restaurację.

Imperium Kroca

Bracia zażądali 2,7 miliona dolarów. Mieli jeszcze jeden warunek – chcieli zatrzymać swój pierwszy lokal. To nie podobało się Rayowi, gdyż ta lokalizacja była najlepsza w całym stanie. Postanowił jednak ustąpić. Bracia nie mogli korzystać już z nazwy McDonald’s, więc zmienili szyld na The Big M. Kroc wybudował kolejną restaurację obok lokalu braci, a ci po kilku latach nie wytrzymali konkurencji.

The Golden Arches

Symbol Mcdonald’s – złote łuki, to prawdopodobnie najbardziej znane logo na świecie. Powstało w 1953 roku, a zostało zaprojektowane przez architekta Stanleya Mestona. Mężczyzna zaprojektował budynek franczyzy restauracji, a po jej bokach zamieścił właśnie te dwa złote łuki. Później połączono je w literę „M”. Mają symbolizować prestiż i stabilizację.

fot. Filmweb

Film „McImperium”

W 2016 roku powstał film o historii McDonald’s w reżyserii Johna Lee Hancocka. W rolę Raya Kroca wcielił się Michael Keaton, a w rolę braci – Nick Offerman i John Carroll Lynch. Ci, którzy nigdy wcześniej nie znali historii restauracji, zdecydowanie będą zaskoczeni jej zakończeniem. Entuzjazm, zaangażowanie i początkowo owocna współpraca braci z Rayem zamienia się w dramat. Kroc staje się innym człowiekiem. Scenarzysta filmu, Robert Siegel – pokazał przemianę biznesmena, którego całym światem staje się fortuna, sława i potęga. Zostawia swoją żonę dla Joan Kroc, filantropki, która uwiodła go swoją pomysłowością i zaangażowaniem w rozwój McDonald’s. Ray nie wywiązuje się z umowy z braćmi, zaczyna działać samodzielnie, a ostatecznie przejmuje dzieło McDonaldów. Film dostępny jest na platformie Netflix.

McDonald’s w liczbach

Obecnie istnieje ponad 32 tysięcy lokali McDonald’s w 119 krajach. Dziennie obsługują około 58 milionów klientów. W restauracjach zatrudnione jest ponad 400 tysięcy osób. Roczne dochody wynoszą ponad 20 miliardów dolarów.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

20 − 15 =