Słodko-słona tarta
2 min readTarta to świetne rozwiązanie zarówno na oficjalny obiad, jak i zwykłą kolację ze znajomymi. Wersja słodko-słona to proste, acz zaskakujące połączenie.
Składniki:
Kruchy spód do tarty:
200 g mąki
100 g zimnego masła
pół łyżeczki soli
1 jajko
30 – 50 ml zimnej wody
Pozostałe składniki:
2 duże czerwone cebule
2 gruszki
200 g sera z błękitną pleśnią
garść orzechów włoskich
1 czubata łyżka brązowego cukru
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka octu, np. ryżowego lub jabłkowego
1 łyżka oleju
Przygotowanie:
W pierwszej kolejności przygotowujemy ciasto na spód tarty. Mąkę, sól, jajko i masło mieszamy w misce. Stopniowo dodajemy wodę tak, by uzyskać konsystencję kuli, która nie będzie przyklejać się do blatu lub miski, w której wyrabiamy ciasto. Następnie wkładamy je do lodówki na około godzinę.
W czasie gdy ciasto się chłodzi, przygotowujemy karmelizowaną cebulę. Na patelni rozgrzewamy olej. W międzyczasie kroimy cebulę w paski. Następnie wrzucamy ją na rozgrzaną patelnię i lekko podsmażamy. Przykrywamy pokrywką na około 3 minuty. Następnie zmniejszamy ogień i dodajemy sos sojowy, ocet i cukier. Karmelizujemy cebulę, aż będzie miękka, a sos gęsty. Zostawiamy ją, by wystygła.
Kolejnym krokiem jest przygotowanie pozostałych składników. Gruszki i ser pleśniowy kroimy w cienkie paski. Orzechy łuskamy z łupinek i łamiemy na średniej wielkości kawałki.
Po około godziny wyjmujemy ciasto z lodówki. Układamy je między dwoma arkuszami papieru i rozwałkowujemy na koło wielkości formy do tarty. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Następnie smarujemy formę masłem i układamy na niej ciasto. Nakłuwamy jego dno widelcem, po czym przykrywamy papierem do pieczenia i wysypujemy suchą fasolą, by dociążyć je podczas pieczenia. Tak przygotowaną formę wkładamy do piekarnika na 15 minut. Po tym czasie zdejmujemy papier z fasolą i rumienimy spód ciasta, piekąc go przez kolejne 10 minut.
Po tym czasie wyjmujemy spód tarty z piekarnika. Na dół układamy karmelizowaną cebulę, następnie pokrojoną w plasterki gruszkę, ser z błękitną pleśnią i pokruszone orzechy włoskie. Tak przygotowane danie pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut.
Smacznego!