Śniadanie w szklance
1 min readDziś w naszym cyklu przedstawiam najbardziej pożywny koktajl, jaki udało mi się sporządzić. Podamy go na 2 sposoby: z nutą wanilii i mięty, oraz z kakao i migdałami. Składniki główne: chudy twaróg, mleko i banan. Ta propozycja doskonale sprawdzi się na śniadanie. Blendery w ruch!
Składniki na 2 porcje:
-2/3 kostki twarogu
-250 ml mleka na porcję
-pół laski wanilii
-łyżka miodu
-2 banany
-do 1 porcji: łyżeczka prawdziwego kakao i łyżeczka migdałów
-do 2 porcji: łyżka płatków owsianych (opcjonalnie), kilka listków mięty
Punkt pierwszy: Migdały mielimy na sucho (blenderem/odpowiednim mikserem) i odkładamy je na bok. W głębokim naczyniu miksujemy twaróg z mlekiem, miodem i bananami. Dodajemy wanilię (wyjmując nasiona po przekrojeniu połowy laski – jeśli nie wiecie jak to zrobić, w sieci krąży mnóstwo porad i filmów, które wam pomogą). Pół porcji odlewamy do wysokiej szklanki (jeśli lubicie, dodajcie płatki owsiane). Do koktajlu pozostałego w blenderze, dodajemy łyżeczkę kakao i zmiksowane wcześniej migdały.
Smacznego i pożywnego!