Wege sobota: wiosenny krem z warzyw

Dziś przepis prosty, łatwy i przyjemny. Gotujemy zupę warzywną na dwa dni (dla dwóch osób). Przepiękne kolory, zdrowie i smak na talerzu. Główne role zagrają cukinia, młode ziemniaki i biała rzepa.

7

Składniki:

2 duże, młode ziemniaki

1 średnia cukinia

2 marchewki

1 biała rzepa

2 małe czerwone cebule

pęczek koperku

1,5 litra wody

oliwa z oliwek

ząbek czosnku

pieprz, sól, ulubione świeże zioła, ja wybrałam estragon i odrobinę bazylii

śmietana 12 lub 18%

2Przygotowanie:

To moja ulubiona potrawa w przygotowaniu. Wszystkie warzywa kroimy jak tylko nam się podoba i długo podsmażamy na oliwie, dodając przyprawy według uznania. Kiedy warzywa zmiękną wrzucamy je do wrzącej i lekko osolonej wody, by gotować je około 10 minut. Po tym czasie miksujemy zupę, tak aby otrzymać konsystencję kremu. Jeśli chcecie, odłóżcie wcześniej trochę warzyw, tak byście mogli więcej… chrupać. Dodajcie odrobinę śmietany, koperek i prażone nasiona słonecznika lub dyni.

Uwaga! Koszt takiego obiadu na 2 dni dla dwóch osób wyniósł mnie 10 zł. Poza tym, było pysznie, zdrowo i jak to nasz cykl przykazuje… jarsko.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

dwa + dwadzieścia =