Pomysły na wielkanocne pasty z jajkiem

fot. Agata Bąk

Wielkanoc zbliża się do nas wielkimi krokami. Nic więc dziwnego, że szukamy inspiracji na przepisy z jajkiem w roli głównej. Bo to w końcu ono będzie królować niedługo na naszych stołach. Ale co zrobić, aby znaleźć nietypowe i inne niż co roku rozwiązania? Oto kilka propozycji, które są nie tylko smaczne, ale co ważne i zdrowe. Składniki i proporcje można modyfikować według własnego uznania. Bo to w końcu kuchnia jest miejscem eksperymentów i rodzenia się nowych pomysłów.

Pasta jajeczna z awokado na chlebku

Składniki:

  • Avocado – 1 sztuka
  • Czosnek – 2 ząbki
  • Jaja kurze całe – 2 sztuki
  • Oliwa z oliwek – 1 łyżeczka
  • Sok cytrynowy – 1 łyżeczka
  • Sól biała – szczypta
  • Szczypiorek – jeden pęczek
  • Pieprz czarny – szczypta
  • Chleb żytni na zakwasie

Przygotowanie:

  1. Ugotować jajka na twardo. Obrać ze skorupek, następnie zetrzeć na tarce na dużych oczach i przełożyć do miseczki. Dodać starty czosnek, sól i pieprz.
  2. Avocado umyć, obrać, miąższ rozgnieść widelcem i dodać do jajek. Całość skropić sokiem z cytryny i dokładnie wymieszać.
  3. Dodać oliwę z oliwek i szczypiorek.
  4. Chlebek najlepiej posmarować powstałą pastą jajeczną.

Roladki z tortilli z pastą jajeczną

Składniki:

  • Tortilla pszenna/pełnoziarnista – 2 placki
  • Jaja kurze całe – 3 sztuki
  • Majonez – 2 łyżeczki
  • Musztarda – 2 łyżeczka
  • Sól – szczypta
  • Pieprz czarny – szczypta
  • Papryka czerwona – 1 sztuka
  • Szczypiorek – 1 pęczek
  • Ogórek słodki/kiszony (wg uznania)
  • Rukola – garść

Przygotowanie:

  1.  Jajka ugotować na twardo. Obrać ze skorupek, zetrzeć na tarce na dużych oczkach lub posiekać w kosteczkę. Dodać majonez i musztardę. Doprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać w misce.
  2. Otrzymaną pastę posmarować tortille, posypać papryką, szczypiorkiem i rukolą. Dodać pokrojone w drobną kosteczkę ogórki.
  3. W miarę możliwości zawinąć roladki ciasno i pokroić w 2 cm kawałki. Można spiąć je wykałaczkami.

Pasta jajeczna z burakami

Składniki:

  • Jaja kurze całe – 4 sztuki
  • Buraki – 2 sztuki
  • Czerwona cebula – 1 sztuka
  • Majonez – 2 łyżeczki
  • Sól- szczypta
  • Pieprz czarny – szczypta
  • Chili lub papryka ostra – szczypta

Przygotowanie:

  1. Jajka ugotować na twardo. Obrać ze skorupek, zetrzeć na tarce na grubych oczkach lub posiekać w kosteczkę. Dodać ugotowane wcześniej, starte buraki oraz cebulę. Dokładnie wymieszać.
  2. Dodać majonez i doprawić solą, pieprzem oraz chili lub papryką ostrą. Ponownie dokładnie wymieszać.
  3. Podawać z ulubionym pieczywem.

SMACZNEGO! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

osiemnaście − pięć =