Kurczak Garam Masala – przepis
2 min readPrzepis na kurczaka garam masala to świetne rozwiązanie na obiad, kolację czy każdą inną okazję. Garam masala w tłumaczeniu z hindi to dosłownie gorące przyprawy. Stanowią one nieodzowny element wedyjskich kulinariów. Za pomocą poniższych składników i przygotowania tego przepisu przeniesiemy się do aromatycznych i kolorowych Indii.
Składniki:
- cebula – 50g
- czosnek – 5g
- jogurt naturalny – 100g
- masło extra – 10g
- mięso z piersi kurczaka, bez skóry – 100g
- oliwa z oliwek
- sok z cytryny
- sól biała
- orzechy nerkowca (bez soli) – 15g
- imbir – 10g
- cynamon
- pomidory z puszki (krojone) – 150g
- kurkuma
- pieprz czarny
- ryż basmati – 60g
- kolendra (suszone liście)
- woda – 80g
- kmin rzymski
- przyprawa garam masala
Przygotowanie:
Czas – 30min
- Filet z kurczaka oczyścić i pokroić na ok. 2-3 cm kawałki. Natrzeć startym imbirem i czosnkiem, doprawić solą, pieprzem i garam masalą. Skropić sokiem z cytryny, polać oliwą i włożyć do miski. Dodać jogurt i dokładnie wymieszać. Przykryć i odstawić do lodówki na minimum 2 godziny a najlepiej na całą noc. Orzechy nerkowca zalać wolą i również zostawić do namoczenia na całą noc.
- Wyjąć kurczaka z lodówki i ocieplić w temperaturze pokojowej. W garnku rozgrzać łyżeczkę masła i zeszklić pokrojoną cebulę. Dodać przyprawy oraz orzechy nerkowca i chwilę posmażyć mieszając, następnie dodać pomidory oraz wodę. Wymieszać, zagotować i zostawić na małym gazie pod przykryciem na ok. 10 minut. Zmiksować na gładki sos za pomocą blendera.
- W międzyczasie na patelni rozgrzać drugą łyżeczkę masła i obsmażyć zamarynowane kawałki kurczaka. Obsmażonego kurczaka przenieść do zmiksowanego sosu i całość zagotować. Łyżkę jogurtu zahartować (dodać najpierw kilka łyżek gorącego sosu i wymieszać), następnie wlać wszystko do garnka z sosem i kurczakiem i wymieszać. Gotować jeszcze przez ok. 3 minuty na małym ogniu.
- Podać z ryżem i kolendrą.
Smacznego! 🙂