21/12/2024

CDN

TWOJA GAZETA STUDENCKA

Kurczak Garam Masala – przepis

2 min read

fot. pixabay

fot. Agata Bąk

Przepis na kurczaka garam masala to świetne rozwiązanie na obiad, kolację czy każdą inną okazję. Garam masala w tłumaczeniu z hindi to dosłownie gorące przyprawy. Stanowią one nieodzowny element wedyjskich kulinariów. Za pomocą poniższych składników i przygotowania tego przepisu przeniesiemy się do aromatycznych i kolorowych Indii.

Składniki:

  • cebula – 50g
  • czosnek – 5g
  • jogurt naturalny – 100g
  • masło extra – 10g
  • mięso z piersi kurczaka, bez skóry – 100g
  • oliwa z oliwek
  • sok z cytryny
  • sól biała
  • orzechy nerkowca (bez soli) – 15g
  • imbir – 10g
  • cynamon
  • pomidory z puszki (krojone) – 150g
  • kurkuma
  • pieprz czarny
  • ryż basmati – 60g
  • kolendra (suszone liście)
  • woda – 80g
  • kmin rzymski
  • przyprawa garam masala

Przygotowanie:

Czas – 30min

  • Filet z kurczaka oczyścić i pokroić na ok. 2-3 cm kawałki. Natrzeć startym imbirem i czosnkiem, doprawić solą, pieprzem i garam masalą. Skropić sokiem z cytryny, polać oliwą i włożyć do miski. Dodać jogurt i dokładnie wymieszać. Przykryć i odstawić do lodówki na minimum 2 godziny a najlepiej na całą noc. Orzechy nerkowca zalać wolą i również zostawić do namoczenia na całą noc.
  • Wyjąć kurczaka z lodówki i ocieplić w temperaturze pokojowej. W garnku rozgrzać łyżeczkę masła i zeszklić pokrojoną cebulę. Dodać przyprawy oraz orzechy nerkowca i chwilę posmażyć mieszając, następnie dodać pomidory oraz wodę. Wymieszać, zagotować i zostawić na małym gazie pod przykryciem na ok. 10 minut. Zmiksować na gładki sos za pomocą blendera.
  • W międzyczasie na patelni rozgrzać drugą łyżeczkę masła i obsmażyć zamarynowane kawałki kurczaka. Obsmażonego kurczaka przenieść do zmiksowanego sosu i całość zagotować. Łyżkę jogurtu zahartować (dodać najpierw kilka łyżek gorącego sosu i wymieszać), następnie wlać wszystko do garnka z sosem i kurczakiem i wymieszać. Gotować jeszcze przez ok. 3 minuty na małym ogniu.
  • Podać z ryżem i kolendrą.

Smacznego! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

4 × dwa =