08/12/2024

CDN

TWOJA GAZETA STUDENCKA

Masła nigdy za wiele!

3 min read

Julia ChildZaczęłam gotować w wieku 32 lat, wcześniej tylko jadłam – wyzna w jednym z wywiadów. W grudniu 1941 roku nie przyjmą jej do kobiecych oddziałów pomocniczych, bo… jest za wysoka (188 cm wzrostu). Kobieta, dzięki której przedstawicielki płci pięknej mogły wkroczyć do szkół kulinarnych. Jej znak rozpoznawczy to nigdy nie zdejmowany sznur pereł oraz okrzyk na zakończenie programu – Bon appétit! Przed państwem: Julia Child.

Być może część z Was kojarzy jej osobę z filmu „Julie and Julia”, opartego na dwóch prawdziwych historiach. 
Julie Powell (w tej roli Amy Adams) to mieszkająca w Nowym Jorku niespełniona pisarka. Cierpi, ponieważ jej życie stanęło w martwym punkcie, a na dodatek nie widzi dla siebie żadnych perspektyw, podczas gdy wszyscy jej znajomi odnoszą sukcesy. Pewnego dnia, chcąc nadać swemu życiu rumieńców, Julie postanawia w ciągu roku przygotować wszystkie 524 przepisy z legendarnej książki kucharskiej Julii Child (Meryl Streep) „Mastering the Art of French Cooking”. Swoje przygody kulinarne opisuje na blogu. Dzięki temu brawurowemu wyzwaniu, Powell łączy swoje dwie wielkie pasje: gotowanie oraz pisanie.

Julia Child to urodzona 15 sierpnia 1912 roku amerykańska kucharka oraz autorka książek i programów kulinarnych. Swoją sławę zawdzięcza upowszechnieniu w USA kuchni francuskiej – pokochali ją za to wszyscy Amerykanie.

W 1941 roku, po japońskim nalocie na Pearl Harbor wielu młodych Amerykanów pragnęło zaciągnąć się do armii. Julia, nieprzyjęta do oddziałów pomocniczych ze względu na wzrost, trafia do nowo stworzonej agencji wywiadowczej Office of Strategic Services (OSS) w Waszyngtonie (późniejsze CIA). Zostaje sekretarką szefa OSS – generała Williama Donovana. Dzięki swojej mistrzowskiej umiejętności pisania na maszynie, Julia zajmuje się sporządzaniem informacji. W 1944 roku zostaje wysłana na Cejlon i do Chin z misją gromadzenia informacji. Tam właśnie poznaje swojego przyszłego męża – Paula Childa. Jako małżeństwo byli nierozłączni, Paul wspierał żonę w jej karierze. O wszelkich dokonaniach Julia nigdy nie mówiła „ja”, zawsze „my”.

Child nigdy nie była urodzoną kucharką. Doskonałość swojego warsztatu zawdzięcza ciężkiej pracy i wieloletniej nauce. Pierwszy egzamin w Le Cordon Bleu (prestiżowej paryskiej  szkole kucharskiej) oblała. Na blachę wykuła najtrudniejsze receptury, polegając tym samym na pytaniach z zakresu podstawowego. Później gotowania uczył jej słynny Max Bugnard. W końcu w marcu 1951 roku Julia Child, jako pierwsza kobieta, dostała dyplom Le Cordon Bleu.

Julia Child 1989 - MDCarchivesW 1961 roku powstała książka kucharska „Mastering the Art of French Cooking” (dla kucharzy nieposiadających służby), którą Child napisała wraz z dwiema francuskimi kulinarnymi przyjaciółkami – Simone Beck i Louisette Bertholle. Książka sprzedała się w nakładzie 1,6 mln egzemplarzy.

Dwa lata później, w 1963 roku, zadebiutowała w programie „The French Chef”, którego emisja trwała ponad 10 lat. Pierwsza gwiazda kulinarna w historii telewizji nijak do grona sław ekranu nie pasowała. Julia ani piękna jak Nigella Lawson nie była, ani figlarnie jak Jamie Oliver się nie uśmiechała, ani nie roztaczała piekielnej aury Gordona Ramsaya. A mimo to widzowie pokochali jej lekko skrzeczący, nosowy głos, popijanie podczas programu i upuszczanie kuchennych przyborów na ziemię.

Poniżej Julia Child przygotowująca Boeuf Bourguignon – wołowinę w czerwonym winie (1963 r.)

Myślę, że rolą kobiety jest wyjść za mąż za fajnego faceta i cieszyć się życiem domowym – stwierdziła w „New York Timesie” Julia. Nawiasem mówiąc, feministki nigdy jej tego nie wybaczą. Jednakże w tych słowach było wiele kokieterii – poza gotowaniem Julia nie znosiła prac domowych. Uznawała je za głupie i nudne.

Julia nie lubiła tych, którzy chcą zrobić karierę (a co za tym idzie – duże pieniądze) bazując na jej nazwisku. Child nigdy nie zaangażowała się w reklamę żadnego produktu. Odmówiła nawet wówczas, gdy grupa ogrodników chciała nazwać jej imieniem różę w maślanym kolorze (Child była wielką miłośniczką masła w kuchni).  Mimo jej sprzeciwu, ogrodnicy i tak ochrzcili kwiat jej imieniem.

Niemal do ostatnich lat swojego życia prowadziła także inne programy i wydawała kolejne książki kucharskie. Julia Child zmarła podczas snu w nocy 13 sierpnia 2004 roku.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

dwa × dwa =