Makaron z krewetkami w sosie pomidorowym
2 min readZapewne spora część z nas lubi owoce morza. Kojarzą się one z restauracją oraz wysokimi cenami dań. Zupełnie niepotrzebnie! Większość owoców morza można z łatwością przygotować w domu i to w niecałą godzinę. Zapraszam na makaron z krewetkami w sosie pomidorowym! 😉
Co będziemy potrzebować:
- 225 g krewetek – ja użyłam indyjskich. Możecie śmiało dać ich więcej
- 2 paczki Mozzarelli w kulkach
- Kilkanaście pomidorków koktajlowych
- 390 g pomidorów krojonych, mogą być już przyprawione
- ok. 3 garści makaronu – dla większej ilości smaków użyłam trzysmakowego makaronu włoskiego
- ok. 100 ml śmietany 30%
- Oliwa z oliwek
- Oregano
- Czosnek – może być świeży lub mielony
- Masło do smażenia
Krok 1
Zaczynamy od rozmrożenia krewetek. Najlepiej umieścić je na ręczniku kuchennym i co jakiś czas go wymieniać. Jak już krewetki się rozmrożą, dobrze je osuszyć, również ręcznikiem.
Następnie wrzucamy makaron do wody i gotujemy.
Krok 2
Do garnka wlewamy krojone pomidory, dolewamy trochę wody i doprawiamy. Ja mój sos doprawiłam czosnkiem, oregano oraz ostrą papryką. Zagotowujemy sos, mieszając co chwilę, aż do wyparowania części wody i zgęstnienia całości.
Obok, na głębokiej patelni (najlepiej sprawdzi się wok), rozpuszczamy masło z odrobiną soli i czosnku. Na dobrze rozgrzane masło wrzucamy osuszane krewetki i mieszamy. Smażymy, mieszając przez kilka minut. Jeśli nie mamy głębokiej patelni, nada się też garnek. Pamiętajmy jednak, że w garnku rzeczy szybciej się przypalają, należy więc je dłużej mieszać.
Krok 3
Mniej więcej w tym momencie nasz makaron powinien być gotowy. Odlewamy go do durszlaka i opłukujemy chłodną wodą. Dzięki temu zapobiegniemy posklejania się makaronu. Dodajemy też kilka kropel oliwy z oliwek. Pamiętajmy jednak, że każdy makaron wymaga innego czasu gotowania. Jeśli jest on jeszcze twardy, dajmy mu się dogotować.
Do gotującego się sosu dolewamy śmietankę i dokładnie mieszamy. Czekamy minutkę i wlewamy nasz sos do krewetek. Zawartość patelni mieszamy dokładnie razem i zostawiamy do ponownego zgęstnienia sosu. W międzyczasie kroimy pomidorki koktajlowe na ćwiartki. Zostawmy jednak kilka sztuk na później.
Krok 4
Dorzucamy pokrojone pomidorki do sosu z krewetkami. Na tym etapie dorzucamy tam też makaron. Wszystko razem mieszamy. Na koniec dodajemy kuleczki mozzarelli oraz kilka dodatkowych pomidorków. Ja pokroiłam je tym razem na pół. Ponownie wszystko mieszamy. Przed podaniem możemy na kilka minut zostawić całość na patelni, żeby mozzarella się delikatnie roztopiła.
Danie wspaniale komponuje się z winem! Mam nadzieję, że udało mi się udowodnić, że owoce morza (przynajmniej krewetki) wcale nie są takie straszne. Można z łatwością przygotować z nich pyszne danie w domowym zaciszu.
SMACZNEGO 😉