Walentynkowe serduszka
2 min readZbliżają się Walentynki, więc nie może zabraknąć czegoś słodkiego. A jeśli słodkie, to koniecznie nasze serduszka. Kruche ciasteczka, o delikatnym migdałowo-waniliowym smaku, z całą pewnością przypadną do gustu Waszym bliskim.
Te małe słodkości są bardzo proste w wykonaniu. Przyozdobione królewskim lukrem, z którego korzystaliśmy też przy dekorowaniu świątecznych pierniczków, to nasz numer jeden na święto zakochanych.
Składniki (na ok. 60 ciasteczek)
1,5 szklanki cukru pudru
kostka masła
1 jajko
1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego lub łyżeczka cukru migdałowego
1 łyżeczka wanilii lub ekstraktu
3 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Lukier: wedle wskazówek z tego przepisu + czerwony barwnik spożywczy
W dużej misce utrzyj na gładką masę cukier puder, cukier/ekstrakt migdałowy i masło. Dodaj jajko, wanilię i dokładnie wymieszaj. W innej misce przesiej mąkę razem z proszkiem do pieczenia. Wsyp mieszankę do mokrej masy. Zagnieć ciasto, podziel na dwie porcje i włóż do zamrażarki na 15 minut. Po tym czasie, wyłóż ciasto na opruszony mąką blat i rozwałkuj na niezbyt gruby placek. Wykrój ciasteczka w kształcie serduszek i przełóż je na blachę, wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia i nasmarowaną tłuszczem.
Piecz w temperaturze 150 stopni przez ok. 10 minut (piekarnik musi być nagrzany)
Gdy ciasteczka ostygną ozdób lukrem. Tak jak na zdjęciu, możesz podzielić przygotowaną porcję lukru na dwie części: do jednej dodaj ok.3-4 krople barwnika, do drugiej nieco więcej.
Smacznego!