Makowa choinka
2 min readChodzą słuchy, że święta już tuż tuż. Myślicie nad jakimś oryginalnym, ciekawie wyglądającym ciastem jednak nie chcecie kombinować ze smakami? Z pomocą przychodzi przepis mojej mamy (pozdrawiam mamo!) w moim wykonaniu. Zapraszam na makowca w wersji choinkowej! Spokojnie, robi się go łatwiej niż to wygląda!
Czego będziemy potrzebować?
- 450g mąki
- 180ml mleka
- 2 żółtka
- 2 białka do posmarowania
- 8g suchych drożdży
- 30g masła
- 70g cukru (polecam drobny cukier do wypieków)
- Szczypta soli
- Mak (ja zużyłam trochę ponad połowę puszki 850g)
Krok 1
Drożdże rozrobić z mlekiem oraz odrobiną mąki i cukru (po ok. 5 gram). Pozostawić na 15 minut w jakimś ciepłym miejscu.
Krok 2
Połączyć pozostałe składniki (oprócz białek) i dodać rozrobione drożdże. Wymieszać drewnianą łyżką do połączenia się składników. Następnie kontynuować wyrabianie ciasta ręką najlepiej na stolnicy przez około 7 minut.
Krok 3
Jak ciasto będzie już gładkie i dobrze wyrobione, położyć na talerzu lub włożyć do miski, przykryć ściereczką i postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (30-40 minut). Można delikatnie nagrzać piekarnik na max. 50°C i ciasto postawić na otwartych drzwiczkach.
Krok 4
Ciasto podzielić na 4 równe części. Każdą rozwałkować na cienki placek. Najlepiej jak się nam uda mniej więcej w kształcie trójkąta – stracimy wtedy najmniej ciasta. Polecam układać je już na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, później może być trudno przenieść ciasto.
Krok 5
3 placki posmarować makiem i ułożyć je na sobie. 4 placek, bez maku, położyć na poprzednich. Całość przyciąć w kształt choinki.
Krok 6
Samą choinkę rozciąć oraz zawinąć w sposób pokazany na zdjęciach. Całość posmarować białkiem pozostałym z użytych wcześniej żółtek.
Krok 7
Choinkę piec w temperaturze 180°C. Przez pierwsze 10 minut używać jedynie dolnej grzałki, kolejne 10 – dolnej i górnej.
WESOŁYCH ŚWIĄT!