Makaronowy zawrót głowy

Makaron zawładnął naszą kuchnią. Serwowaliśmy już torellini w cebulowym sosie i świderki z suszonymi pieczarkami. Tym razem czas na makaron graham w intensywnie pomidorowej oprawie. Danie idealne na obiad i niedrogie w przygotowaniu.

DSC_0768

Makaron graham to wybór dość specyficzny. Jego ziarnista tekstura nie wszystkim może przypaść do gustu.  Taki makaron można łatwo zastąpić każdym innym. Do tego przepisu szczególnie polecam spaghetti lub tagliatelle.  Dodajmy do tego pomidorowy sos i kurczaka pieczonego w piekarniku bez najmniejszej kropli oleju i niedzielny obiad zaplanowany.

Składniki:

250 g makaronu graham

2 duże cebule

4 ząbki czosnku

puszka pomidorów lub dwie duże łyżki koncentratu pomidorowego

oliwa z oliwek

4 piersi z kurczaka

opakowanie tartej mozzarelli

przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, oregano, słodka papryka suszona

bułka tarta

Najpierw zabierz się za kurczaka. Nagrzej piekarnik do 200C.

Jeśli piersi są duże, natnij je delikatnie nożem od góry. Posyp ulubionymi przyprawami lub tylko posól – wtedy kurczak będzie delikatniejszy. Obtocz w bułce tartej. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i rozłóż na niej kurczaka.

Gdy kurczak będzie się piekł – około 20-25 minut, zrób sos. Pokrój drobno cebule i czosnek. Podsmaż na oliwie. Dodaj przyprawy – łyżeczkę soli, pieprzu, trochę więcej oregano i ziół prowansalskich. Gdy cebula się zeszkli dodaj pomidory lub koncentrat. Wymieszaj dokładnie i odstaw z ognia. Ugotuj makaron w osolonej wodzie. Odcedź i wymieszaj z sosem – podgrzej przed podaniem.

Sprawdź czy kurczak jest już upieczony. Jeśli tak, posyp go mozzarellą i piecz jeszcze chwilę, by ser się roztopił.

Smacznego!

DSC_0770

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *