Tortellini nie tylko do sałatki
1 min readCzy wy też nie mogliście się powstrzymać przed wyjadaniem tortellini z sałatki? Tym razem te włoskie pierożki zagrają pierwsze skrzypce. Kolejne obiadowe danie z makaronem w roli głównej przed Wami.
Faszerowane makarony to przysmak znany od epoki renesansu. Ich wybór jest ogromny: agnolotti, ravioli, anolini i wiele innych. Jednak najbardziej popularne w Polsce jest tortellini.
Tradycyjnie tortellini podaje się z sosem pomidorowym, my przedstawiamy naszą wariację na ich temat. Będzie cebulowo, z dużą ilością kurczaka. Nie potrzeba ani grama śmietany, by zrobić prosty i szybki sos.
Składniki:
1 opakowanie tortellini z serowym nadzieniem
4 duże cebule
2 piersi z kurczaka
ok. pół litra bulionu
ząbek czosnku
przyprawy: sól, pieprz ziołowy, biały pieprz, oregano
Najpierw marynujemy pokrojone w drobną kostkę piersi z kurczaka. Do miski przekładamy mięso, przyprawiamy solą, pieprzem ziołowym i oregano. Dolewamy odrobinę oleju lub oliwy i dokładnie mieszamy. Wrzucamy do rondelka i smażymy. Dodajemy pokrojoną cebulę i dusimy razem, aż cebula zmięknie. Następnie wlewamy bulion – wystarczy wcześniej zalać ciepłą wodą dwie kostki rosołowe – dodajemy rozgnieciony ząbek czosnku. Bulionu wlejcie tylko tyle, by nie przekraczał poziomu pozostałych składników. Wszystko gotujemy aż nadmiar rosołu odparuje. Dodajemy szczyptę białego pieprzu – wystarczy odrobina ze względu na jego intensywny zapach i smak. Na koniec wrzucamy ugotowane wcześniej w osolonej wodzie tortellini. Zestawiamy z ognia, mieszamy i danie gotowe.
Smacznego!