24/11/2024

CDN

TWOJA GAZETA STUDENCKA

Libańskie ciasto pomarańczowe

2 min read
Kreta drzewo pomarańczowe, pomarańcza, Reportaż CDN

Jest jak ciepły promień słońca na policzku. Sycące, pożywne i zdrowe, a do tego proste w wykonaniu. Zaskakuje swoją fakturą i składem. Ale najbardziej zaskakuje tym, czego w składzie nie ma – oto libańskie ciasto pomarańczowe.

Typowy marcowy dzień nad polskim morzem. Ze znajomymi spotkaliśmy się na plenerze fotograficznym przy przystani rybackiej w Sopocie. Jak na przedwiośnie przystało – wiało, trochę padało i wszystkie znaki na niebie wskazywały, by udać się do miejsca z czterema ścianami, dachem i podłogą. Gdy palce zrobiły się sztywne od zimna, a karty pamięci się zapełniły – zgodnie postanowiliśmy udać się do pobliskiej kawiarni, gdzie rozgrzewające napoje pije się w filiżance i kubku. Pierwszym zaskoczeniem tego dnia była pogoda, drugim weekend za pół ceny w kurorcie, trzecim zaskoczeniem to, że wszyscy (bez konsultacji ze sobą) zdecydowaliśmy się na to samo ciasto, a czwartym zaskoczeniem był pierwszy jego kęs. Wy również pozwólcie się mu zaskoczyć (niekoniecznie musicie wcześniej pomarznąć nad morzem)!

Składniki na ciasto:

  • 2 pomarańcze
  • 6 jajek
  • 25 dag mielonych orzechów laskowych lub migdałów
  • 25 dag cukru
  • 15 g cukru waniliowego domowej roboty lub paczka cukru wanilinowego
  • kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Składniki na polewę czekoladową:

  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 100 ml śmietanki

Przygotowanie:

1. Orzechy (lub migdały) należy zemleć.

2. Pomarańcze sparzyć wrzątkiem i dokładnie wyszorować. Następnie całe owoce umieścić w garnku, zalać wodą (by lekko przykryć owoce) i gotować do miękkości (około 1,5-2 godziny).

3. Miękkie owoce wyjąć łyżką cedzakową. Gdy już się wystudzą, przekroić, usunąć pestki i w całości zblendować na jednolity przecier.

4. Jajka razem z cukrem i cukrem waniliowym zmiksować na puszysty krem. Zwolnić obroty miksera i dodać łyżeczkę proszku do pieczenia, szczyptę soli oraz stopniowo przecier z pomarańczy oraz orzechy (lub migdały).

5. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec w temperaturze 180 st. C przez około 60-70 minut.

6. Śmietankę pogrzać w garnku, dodać pokruszoną czekoladę i wymieszać.

7. Gotowe ciasto polać polewą czekoladową.

 

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

14 − trzynaście =