Zdrowe słodycze – odżywcze kulki mocy
2 min readChociaż ten przepis znajduje się w dziale ze słodkościami, do odżywczych kulek nie dodaje się ani grama cukru. Mimo, że głównym składnikiem kulek są orzechy o wysokiej zawartości tłuszczu, nie martwcie się! To tłuszcze jednonienasycone, czyli takie, które obniżają ryzyko udaru, raka piersi i chorób serca. To doskonała propozycja dla tych, którzy dbają o linię lub po prostu cenią sobie zdrowe odżywianie.
Składniki:
-100 g orzechów (najlepiej sprawdzą się migdały lub orzechy brazylijskie)
-200 g daktyli
-2 łyżki masła orzechowego
-2 łyżki gorzkiego kakao
-1 łyżka oleju kokosowego
Do obtoczenia kulek przydadzą się wiórki kokosowe, gorzkie kakao, nasiona chia lub płatki migdałowe.
Przygotowanie:
Wrzuć daktyle i orzechy do misy blendera, dodaj łyżkę wody i rozdrabniaj przez około 30 sekund. Następnie dodaj pozostałe składniki i miksuj, aż uzyskasz kleistą, gładką masę. Jeśli masa jest zbyt sucha, dodaj odrobinę wody lub mleka. Masę włóż do lodówki na godzinę, aby stężała. Dzięki temu łatwiej będzie ulepić z niej kulki. Przygotuj na talerzu gorzkie kakao do obtoczenia kulek. Wyjmij masę orzechową z lodówki i formuj kulki o średnicy około 1,5-2 cm. Następnie obtocz je w kakao, wiórkach kokosowych, płatkach migdałowych lub nasionach chia. Kulki umieszczone w zamkniętym pojemniku możesz przechowywać w lodówce nawet przez tydzień, ale są tak pyszne, że z pewnością zjesz je dużo szybciej!