Szarlotka królewska – ciasto, które doceni każdy
2 min readPowoli zbliża się wiosna, a to oznacza, że mamy więcej czasu na pieczenie i zajadanie się słodkościami. Dziś prezentujemy Wam przepis na szarlotkę królewską – ciasto, które podbija stół zawsze, gdy tylko się na nim znajduje. Zajadają się nim nawet najbardziej wybredni, nie wspominając o łasuchach.
Ciasto:
5 jaj
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 czubata szklanka mąki pszennej
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę, dodajemy żółtka i wszystko miksujemy na wolnych obrotach. Następnie wsypujemy mąkę (oba rodzaje) z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Pieczemy w temp. 180 stopni przez około 30 minut.
Masa jabłkowa:
1 litr przesmażonych jabłek
1 galaretka (czerwona) rozpuszczona w ½ szklanki wody
Jabłka przekładamy do miski, do tego wlewamy rozrobioną galaretkę i dokładnie mieszamy.
Masa mleczno-orzechowa:
1 ½ szklanki mleka
1 szklanka cukru
½ szklanki kaszy manny
1 kostka masła
20 dag mielonych orzechów włoskich
1 zapach cytrynowy
Cukier gotujemy wraz ze szklanką mleka. Dodajemy do tego rozmieszaną w pozostałym mleku kaszę mannę i wszystko razem mieszamy aż do zgęstnienia. Studzimy.
W misce ucieramy mikserem masło, stopniowo dodając ostudzoną mannę. Na końcu dosypujemy orzechy i dodajemy zapach. Wszystko to jeszcze przez chwilę miksujemy na jednolitą masę.
Kiedy jabłka z galaretką zaczynają tężeć, przekładamy je na wystudzony biszkopt, po czym wkładamy go do lodówki i czekamy aż masa stężeje całkowicie. Następnie wykładamy krem z orzechami i równomiernie go rozprowadzamy. Znowu wkładamy do lodówki.
Gotowe ciasto najlepiej jest oblać polewą czekoladową. Można ją kupić, bądź przyrządzić samodzielnie.
Polewa:
15 dag margaryny
15 dag pudru
3 łyżki kakao
3 łyżki wody
Wszystko razem podgrzewamy na małym ogniu, ciągle mieszając. Czekamy aż składniki całkowicie się połączą. Trzeba jednak pamiętać, że polewy nie możemy zagotować.