Szarlotka królewska – ciasto, które doceni każdy

szarlotkaPowoli zbliża się wiosna, a to oznacza, że mamy więcej czasu na pieczenie i zajadanie się słodkościami. Dziś prezentujemy Wam przepis na szarlotkę królewską – ciasto, które podbija stół zawsze, gdy tylko się na nim znajduje. Zajadają się nim nawet najbardziej wybredni, nie wspominając o łasuchach.

 

 

 

Ciasto:

5 jaj

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 czubata szklanka mąki pszennej

2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę, dodajemy żółtka i wszystko miksujemy na wolnych obrotach. Następnie wsypujemy mąkę (oba rodzaje) z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Pieczemy w temp. 180 stopni przez około 30 minut.

 

Masa jabłkowa:

1 litr przesmażonych jabłek

1 galaretka (czerwona) rozpuszczona w ½ szklanki wody

Jabłka przekładamy do miski, do tego wlewamy rozrobioną galaretkę i dokładnie mieszamy.

 

Masa mleczno-orzechowa:

1 ½ szklanki mleka

1 szklanka cukru

½ szklanki kaszy manny

1 kostka masła

20 dag mielonych orzechów włoskich

1 zapach cytrynowy

Cukier gotujemy wraz ze szklanką mleka. Dodajemy do tego rozmieszaną w pozostałym mleku kaszę mannę i wszystko razem mieszamy aż do zgęstnienia. Studzimy.

W misce ucieramy mikserem masło, stopniowo dodając ostudzoną mannę. Na końcu dosypujemy orzechy i dodajemy zapach. Wszystko to jeszcze przez chwilę miksujemy na jednolitą masę.

 

Kiedy jabłka z galaretką zaczynają tężeć, przekładamy je na wystudzony biszkopt, po czym wkładamy go do lodówki i czekamy aż masa stężeje całkowicie. Następnie wykładamy krem z orzechami i równomiernie go rozprowadzamy. Znowu wkładamy do lodówki.

Gotowe ciasto najlepiej jest oblać polewą czekoladową. Można ją kupić, bądź przyrządzić samodzielnie.

 

Polewa:

15 dag margaryny

15 dag pudru

3 łyżki kakao

3 łyżki wody

Wszystko razem podgrzewamy na małym ogniu, ciągle mieszając. Czekamy aż składniki całkowicie się połączą. Trzeba jednak pamiętać, że polewy nie możemy zagotować.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *