Szarlotka królewska – ciasto, które doceni każdy

szarlotkaPowoli zbliża się wiosna, a to oznacza, że mamy więcej czasu na pieczenie i zajadanie się słodkościami. Dziś prezentujemy Wam przepis na szarlotkę królewską – ciasto, które podbija stół zawsze, gdy tylko się na nim znajduje. Zajadają się nim nawet najbardziej wybredni, nie wspominając o łasuchach.

 

 

 

Ciasto:

5 jaj

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 czubata szklanka mąki pszennej

2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę, dodajemy żółtka i wszystko miksujemy na wolnych obrotach. Następnie wsypujemy mąkę (oba rodzaje) z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Pieczemy w temp. 180 stopni przez około 30 minut.

 

Masa jabłkowa:

1 litr przesmażonych jabłek

1 galaretka (czerwona) rozpuszczona w ½ szklanki wody

Jabłka przekładamy do miski, do tego wlewamy rozrobioną galaretkę i dokładnie mieszamy.

 

Masa mleczno-orzechowa:

1 ½ szklanki mleka

1 szklanka cukru

½ szklanki kaszy manny

1 kostka masła

20 dag mielonych orzechów włoskich

1 zapach cytrynowy

Cukier gotujemy wraz ze szklanką mleka. Dodajemy do tego rozmieszaną w pozostałym mleku kaszę mannę i wszystko razem mieszamy aż do zgęstnienia. Studzimy.

W misce ucieramy mikserem masło, stopniowo dodając ostudzoną mannę. Na końcu dosypujemy orzechy i dodajemy zapach. Wszystko to jeszcze przez chwilę miksujemy na jednolitą masę.

 

Kiedy jabłka z galaretką zaczynają tężeć, przekładamy je na wystudzony biszkopt, po czym wkładamy go do lodówki i czekamy aż masa stężeje całkowicie. Następnie wykładamy krem z orzechami i równomiernie go rozprowadzamy. Znowu wkładamy do lodówki.

Gotowe ciasto najlepiej jest oblać polewą czekoladową. Można ją kupić, bądź przyrządzić samodzielnie.

 

Polewa:

15 dag margaryny

15 dag pudru

3 łyżki kakao

3 łyżki wody

Wszystko razem podgrzewamy na małym ogniu, ciągle mieszając. Czekamy aż składniki całkowicie się połączą. Trzeba jednak pamiętać, że polewy nie możemy zagotować.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *