22/12/2024

CDN

TWOJA GAZETA STUDENCKA

Egzotyczne potrawy w twojej kuchni

4 min read

26632873403_1132d831cbNieraz marzysz, żeby przenieść się w odległy kraj, by chłonąć zapachy i smaki Ci nieznane? Dzięki tym przepisom, możesz poczuć je wszystkie w jednym miejscu. W twojej kuchni pojawią się potrawy pochodzące z czterech kontynentów.

Indie, Chiny, Włochy, Stany Zjednoczony i Australia to pięć krajów, które mogą na stałe zagościć w twoim domowym zaciszu. Poniżej przedstawiamy egzotyczne potrawy, które są łatwe w wykonaniu, nie zabierają dużo czasu, a ich smaki są egzotyczne i najprawdopodobniej Ci nieznane.

1. Aromatyczna zupa indyjska z curry i kolendrą.

  Składniki:

  • litr bulionu drobiowego
  • 2 piersi z kurczak
  • 30 g drobno pokrojonego chudego boczku (bez skóry)
  • 1 cebula
  • 2 jabłka
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 1 łyżka mąki
  • przyprawy: curry, kurkuma, sól, pieprz, papryka do smaku
  • listki świeżej kolendry

Wykonanie:

Na początku przygotowujemy litr bulionu drobiowego, wykorzystując 2 piersi z kurczaka, pokrojony w kostkę boczek, włoszczyznę i przyprawy. Gdy bulion będzie gotowy, oczyszczamy go z włoszczyzny. Nie będzie już nam potrzebna. Mięso z kurczaka rozdrabniamy i pozostawiamy w wywarze. Boczek także zostawiamy.

W innym garnku umieszczamy cebulę i jabłka pokrojone w kostkę. Podsmażamy je przez 3 minuty. Odstawiamy.
Z wcześniej przygotowanego bulionu odlewamy pół szklanki. Porcję tę mieszamy z łyżką mąki i łyżką śmietany, a następnie wlewamy do garnka z jabłkami i cebulą. Dodajemy pozostałą część bulionu. Całość gotujemy przez kolejnych 20 minut. Pod koniec gotowania dodajemy resztę śmietany.

Doprawiamy do smaku curry, kurkumą, papryką, solą i pieprzem. Zupę podajemy udekorowaną listkami świeżej kolendry.

2. Chińskie pierożki z kurczakiem i kapustą na parze.

 Ciasto:

  • 130 g mąki pszennej do ciasta i trochę na posypanie stolnicy
  • 65 ml wody

Nadzienie:

  • 350g udek z kurczaka bez skóry i kości, zmielonych
  • 1 kubek drobno posiekanej kapusty pekińskiej
  • 2 suszone grzyby shiitake, namoczone w gorącej wodzie przez co najmniej 15 minut (do miękkości) i drobno posiekane (same kapelusze). Mogą również być nasze polskie grzyby
  • kilka posiekanych drobno szczypiorków
  • 1 łyżka czerwonego, wytrawnego wina
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu

Dip:

  • 1/4 szklanki czarnego octu ryżowego
  • 1 łyżka jasnego sosu sojowego
  • Jeżeli lubimy ostre, możemy dodać oleju chili
collage
Jak ulepić pierożki żeby wyglądały jak w Chinach?

Przygotowanie ciasta:

Mieszamy mąkę z wodą i ugniatamy ciasto aż do momentu kiedy już nie będzie klejące (może to zając 10 minut albo chwilę dłużej jeżeli nie ma się wprawy). Wyrobione ciasto przykrywamy wilgotną szmatka i odstawiamy na pół godziny.
Następnie dzielimy ciasto na 2 porcje, rolujemy je aż będą miały 2.5 cm średnicy. Ucinamy każdy wałek na 10 części, czyli razem 20.
Obsypujemy stolnice mąką i wałkujemy ciasto na placki około 9 cm. Jeżeli placki nie wyjdą równe, możemy użyć jakiegoś okrągłego naczynia o średnicy około 9 cm do ich przycięcia.

Przygotowanie nadzienia:

Mieszamy wszystkie składniki nadzienia i odstawiamy do lodówki na jakiś czas. Na poszczególne placki nakładamy czubatą łyżeczkę nadzienia i smarujemy brzegi placka wodą a następnie sklejamy go kierując się zdjęciami. Wykładamy parownik papierem do pieczenia i układamy na nim pierożki tak żeby się nie stykały ze sobą. Parujemy przez około 9 minut. Podajemy z sosem do maczania.

 

 

3. Risotto z kurczakiem i warzywami.

Składniki:

  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 pojedynczy filet z kurczaka
  • 1/3 szklanki ryżu do risotto
  • 1/4 szklanki białego wina
  • 1 czerwona papryka
  • 200 g cukinii
  • przyprawy: po 1/3 łyżeczki: kurkumy, oregano, tymianku, papryki ostrej lub słodkiej
  • 500 ml bulionu drobiowego
  • 1/3 szklanki tartego parmezanu
  • 50 g gorgonzoli (opcjonalnie, ale warto dodać)
  • 1 łyżka posiekanej natki lub garść pokrojonej rukoli
  • 1 łyżka masła
  • oliwa extra vergine

Wykonanie:

W garnku na 1 łyżce oliwy zeszklimy pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz starty na tarce czosnek. Przesuwamy je na bok garnka, a w wolne miejsce wykładamy 1 łyżkę masła oraz pokrojonego w kosteczkę kurczaka, doprawiamy go solą oraz pieprzem i obsmażamy przez około 3 minuty co chwilę mieszając.

Dodajemy ryż i dokładnie go obsmażamy. Wlewamy wino i gotujemy przez kilkanaście sekund aż odparuje. Następnie dodajemy pokrojoną w kosteczkę paprykę i cukinię i smażymy razem przez około minutę. W międzyczasie dodajemy wszystkie przyprawy.

Wlewamy po około pół szklanki gorącego bulionu i gotujemy bez przykrycia od czasu do czasu mieszając przez około 15 minut. Dodać kolejną porcję bulionu gdy poprzednia będzie wchłonięta przez ryż. Na koniec ryż ma być ugotowany al dente.

Odstawiamy z ognia, dodajemy posiekaną natkę lub pokrojoną na kawałki rukolę, 2/3 ilości tartego parmezanu, 2 łyżki masła oraz pokrojoną na kawałki gorgonzolę jeśli jej używamy, mieszamy. Wykładamy na talerze i  posypujemy resztą sera.

4. Amerykański murzynek – brownie

Składniki:

  • 2 szklanki cukru
  • 225 g masła
  • 1/2 szklanki kakao
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 4 jajka
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich w połówkach

Wykonanie:

Roztapiamy masło lub margarynę i, mieszając, dodajemy wszystkie składniki w podanej kolejności.

Pieczemy w temperaturze 175 stopni C przez 20 do 30 minut na wysmarowanej tłuszczem blasze o wymiarach 23×33 cm.

5.   Beza Pavlova z mascarpone i owocami.

Składniki:

  • 6 białek
  • 350 g cukru
  • 1 łyżeczka octu
  • 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej
  • szczypta soli
  • 250 g mascarpone
  • 150 g śmietany
  • 1 opakowanie cukru waniliowego – a jeszcze lepiej prawdziwa wanilia + zwykły cukier
  • dowolne owoce : truskawki, granat, kiwi, jagody

5382008098_48b3e48ee2Wykonanie:

Piekarnik rozgrzewamy do 140 stopni. Białka ubijamy z solą, stopniowo dodajemy cukier, ocet i skrobię. Bezę przedzielamy na pół.

Każdą połowę rozsmarowujemy na papierze do pieczenia – oba „blaty” powinny mieć mniej więcej tę samą średnicę. Piec 45 – 50 minut.

Mascarpone ubijamy ze śmietaną, dodajemy wanilię. Wystudzone bezy przekładamy masą z mascarpone i owocami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

trzynaście − 10 =